Coronavirusul lansează războiul clonelor! Efectele atacurilor-pirat asupra creierului sunt crunte

Un studiu recent relevă un mecanism de atac devastator al coronavirusului la nivelul creierului uman, unde se clonează într-un ritm sufocant ucigând neuronii și putând declanșa moartea pacientului.

Durerile de cap, starea de confuzie şi delirul, experimentate de unii dintre pacienţii diagnosticaţi cu boala COVID-19, pot fi rezultatul unei invazii directe a coronavirusului la nivelul creierului, conform concluziilor unui studiu. Deocamdată în stadiu preliminar, studiul oferă indicii care susţin ceea ce până în prezent era doar o teorie. Însă statisticile arată că un procent cuprins înrre 30-84%  dintre pacienții care au dezvoltat Sars-Cov-2 au acuzat afecțiuni neurologice.

Potrivit studiului, condus de specialista în imunologie Akiko Iwasaki de la Universitatea Yale din Statele Unite, virusul este capabil să se multiplice în interiorul creierului, iar prezenţa acestuia privează de oxigen celulele vecine. Frecvenţa acestor cazuri nu este deocamdată cunoscută.

Directorul departamentului de neurologie de la Universitatea California din San Francisco, S. Andrew Josephson, a apreciat tehnicile utilizate în acest studiu, precizând că ''a înţelege dacă există sau nu o implicare virală directă în creier este un lucru extrem de important''. Specialistul a adăugat, totuşi, că rămâne prudent până când cercetarea va fi evaluată de comunitatea ştiinţifică.

Faptul că Sars-CoV-2 ar fi capabil să penetreze bariera hematoencefalică, o structură care înconjoară vasele de sânge din creier şi încearcă să blocheze substanţele străine, nu este complet şocant. Însă medicii au crezut până acum că astfel de consecinţe neurologice observate la aproximativ jumătate dintre pacienţii spitalizaţi cu boala COVID-19 ar putea fi rezultatul unui răspuns anormal al sistemului imunitar, numit ''furtuna de citokine'', ce provoacă inflamaţia creierului, mai degrabă decât o invazie a virusului în creier.

Spirala morții

Akiko Iwasaki şi colegii ei au decis să abordeze această problemă în 3 moduri: prin infectarea mini-creierelor create de laborator (organoizi cerebrali), prin infectarea şoarecilor de laborator şi prin examinarea creierelor unor pacienţi care au murit din cauza COVID-19. În cazul organoidelor cerebrale, cercetătorii au descoperit că virusul a fost capabil să infecteze neuronii şi apoi să ''pirateze'' modul de funcţionare a celulelor nervoase pentru a se multiplica.

Celulele infectate au provocat moartea celulelor vecine, privându-le de oxigen, practic sufocându-le. Conform noului studiu, celulele învecinate au intrat în modul de avarie – așa-numitul metabolism catabolic – provocând „o spirală a morții”. Creierele a 3 pacienţi care au murit din cauza complicaţiilor severe provocate de COVID-19 prezentau, de asemenea, grade diferite de prezenţă a virusului.

Până acum, efectele coronavirusului asupra creierului nu par să fi provocat direct moartea pacienților, arată cercetătorii, însă o infecție nedetectată la nivelul celulelor cerebrale ar putea fi fatală. Aceștia au analizat anticorpii care ajută la prevenirea fixării virusului asupra unui anumit receptor, fapt care sugerează că anticorpii pot preveni infectarea creierului, deci formarea de anticorpi este o strategie eficientă de combatere a infecției, informează Daily Mail.