Evenimentul Zilei > EVZ Special > Coronavirus: Președintele Chinei propune un cod de bare pentru toată populația
Coronavirus: Președintele Chinei propune un cod de bare pentru toată populația

Coronavirus: Președintele Chinei propune un cod de bare pentru toată populația

Xi Jinping, președintele Chinei, a transmis un mesaj prin care cere celorlalte țări să deschidă rapid granițele pentru a-i ajuta pe oameni să se miște din nou. Codurile sunt utilizate pe scară largă în China, rămâne de văzut când vor ajunge și în alte părți ale lumii.

Președintele Chinei, Xi Jinping, a participat sâmbătă la summit-ul G20 prin intermediul unui link video de la Beijing.  Președintele a propus utilizarea unui sistem global de coduri QR pentru a permite circulația transfrontalieră a persoanelor, pe fondul pandemiei de coronavirus.

Adresându-se summit-ului virtual G20 de sâmbătă seara, Xi a declarat că un mecanism global care implică recunoașterea reciprocă a certificatelor de sănătate, inclusiv a rezultatele testelor ARN sub formă de coduri QR, ar putea fi utilizat pentru a permite călătoriile transfrontaliere. „Sperăm că mai multe țări se vor alătura acestui mecanism. Trebuie să standardizăm în continuare politicile și să stabilim piste rapide pentru a facilita fluxul ordonat de persoane”, a declarant președintele Chinei. Propunerea face parte din sugestiile Chinei cu privire la ceea ce ar trebui făcut pentru a învinge pandemia. Xi a repetat, de asemenea, că țara lui este dispusă să împartă vaccinurile sale cu restul lumii.

Cum funcționează codul QR?

Codurile QR sunt coduri de bare care dețin informații ce pot fi scanate și citite de smartphone-uri. Ele sunt utilizate pe scară largă în China, dar nu este clar dacă alte țări ar putea sau ar opta pentru un astfel de system, ca o modalitate de testare și de urmărire a oamenilor. Țările au reguli diferite de carantină și de intrare pentru pasagerii străini, ceea ce fac dificile călătoriile transfrontaliere.

China ține transmiterea coronavirusului sub control și are puține restricții de călătorie internă, dar codurile QR pe telefon mobil pentru a dovedi starea de sănătate și înregistrările de călătorie au fost obligatorii din februarie. Un cod QR verde înseamnă că titularul este sănătos și poate călători, în timp ce un cod galben sau roșu înseamnă că persoana trebuie să fie în carantină. Potrivit surselor, guvernul din Hong Kong se pregătește să lanseze un sistem de coduri QR  pentru ca locuitorii din Hong Kong să intre pe continent fără carantina obligatorie timp de 14 zile. Pentru codul propus ar putea fi necesar un test ARN cu un rezultat negative. Cu toate acestea, un astfel de cod de sănătate a ridicat preocupări în rândul unora cu privire la posibile scurgeri de informații personale, potrivit South China Morning Post.

China și-a înăsprit cerințele de intrare

Pentru moment, China continentală are un sistem strict de screening de intrare și carantină. Începând cu această lună, China și-a înăsprit în mod semnificativ cerințele de intrare prin adăugarea unui test de anticorpi IgM Covid-19.Majoritatea cetățenilor străini și chinezi care zboară în țară trebuie să prezinte rezultate negative atât pentru testele ARN, cât și pentru testele de anticorpi IgM, efectuate cu 48 de ore înainte de îmbarcare.

Cele două teste sunt, de asemenea, necesare pentru zborurile de tranzit, excluzând efectiv zborurile de transfer către țară, deoarece niciun aeroport internațional nu poate oferi astfel de servicii pasagerilor. Anterior, pasagerilor cu destinația China li s-a cerut doar să prezinte un rezultat negativ pentru un test ARN efectuat cu 72 de ore înainte de îmbarcare, precum și să se supună la 14 zile de carantină la sosire.