Coronavirus: Peste 15 milioane de cazuri la nivel mondial

În linia întâi, Statele Unite au investit foarte mult într-un potențial vaccin. Mai multe țări sunt îngrijorate de riscul unui al doilea val, titrează le Point.

Epidemia de coronavirus încă lovește puternic în America de Nord. Dacă peste 15 milioane de cazuri de nou coronavirus au fost identificate oficial în lume, mai mult de jumătate sunt în Statele Unite și America Latină, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor surse oficiale miercuri la 16:00 GMT.

De o săptămână, în medie, peste 230.000 de cazuri au fost anunțate zilnic. În total, pandemia a ucis cel puțin 617.603 de persoane din întreaga lume de la sfârșitul lunii decembrie.

Statele Unite sunt cea mai afectată țară, cu 142.312 decese. America Latină și Caraibe, a doua regiune cea mai afectată din punct de vedere al numărului de cazuri (3.956.997 şi 167.377 de decese), încă se confruntă cu o evoluție rapidă a virusului. În Africa, unde OMS este îngrijorată și de accelerarea epidemiei, s-a depăşit pragul de 15.000 de morți (15.765 de decese pentru 753.124 de cazuri). Orientul Mijlociu a depăşit un milion de cazuri (1.044.925 de infecții identificate, 23.929 de decese).

Miercuri, Statele Unite au pre-comandat 100 de milioane de doze ale unui potențial vaccin contra COVID-19 pentru 1,95 miliarde de dolari și ar putea achiziționa până la 500 de milioane de doze suplimentare din proiectul de vaccin dezvoltat de alianța germano-americană BioNTech-Pfizer.

Belgia, unde rata de deces în raport cu populația este printre cele mai ridicate din lume (85 decese la 100.000 de locuitori), a anunțat o creștere de 89% a infecțiilor între 12 și 18 iulie. "Este vorba despre tineri, între 20 și 59 de ani, infectați în timpul petrecerilor sau adunărilor", a declarat Centrul Național de Criză, care a recomandat să se acționeze rapid, în ajunul unui posibil anunț de noi  măsuri restrictive.

Miercuri, au fost anunțate măsuri restrictive suplimentare la Anvers, în special purtarea obligatorie a măștii în orice spațiu deschis publicului și în anumite stațiuni de pe litoral.

Australia a anunțat miercuri 502 cazuri noi de coronavirus, un record pentru insula-continent, puțin afectată până acum cu aproape 13.000 de cazuri și 128 de decese pentru o populație de 25 de milioane de locuitori. Marea majoritate a cazurilor au fost identificate în ultimele 24 de ore în statul Victoria (sud), unde autoritățile luptă cu focare majore de epidemii la Melbourne și în suburbiile sale, supuse aproape două săptămâni la noi măsuri de izolare. De miercuri noapte, locuitorii Melbourne-ului vor trebui să poarte mască în afara caselor lor, fiind pasibili în caz contrar de o amendă de 200 de dolari australieni (123 de euro).

Numărul de cazuri a crescut din nou în ultimele săptămâni la Hong Kong, iar medicii se luptă să identifice lanțurile de transmitere a coronavirusului pe acest teritoriu foarte dens populat cu 7,5 milioane de locuitori. În ciuda măsurilor crescute de distanțare socială, autoritățile au raportat miercuri 113 noi infecții, un nou record în teritoriu.

Miercuri, guvernatorul Tokyo le-a cerut cetățenilor să rămână acasă în ajunul unui weekend lung în Japonia, în timp ce capitala japoneză se află în prezent la nivelul maxim de alertă, iar numărul de noi cazuri zilnice este într-o creștere clară.

Președintele brazilian Jair Bolsonaro este încă pozitiv pentru coronavirus, potrivit unui nou test făcut la două săptămâni de la descoperirea contaminării sale, a anunțat miercuri președinția. Turneele sale planificate în statele Bahia și Piaui (nord-est) în următoarele zile "sunt în suspensie".

Sursa: Le Point/ Rador