Coronavirus. Partidul e în toate. „Omenirea îi poate mulțumi Chinei”

Pentru moment, puterea de la Beijing are o prioritate: evidențierea luptei purtate împotriva Covid-19. Și a face uitată perioada în care a încerca să ascundă gravitatea situației.

În China, apogeul epidemiei de coronavirus pare să fi trecut. A fost nevoie de trei săptămâni lungi pentru ca China să admită oficial, la mijlocul lunii ianuarie, apariția unui nou virus, care, în februarie, contamina aproape 15.000 de oameni pe zi.

Dimpotrivă, la începutul lunii martie, autoritățile chineze s-au grăbit să indice că cazurile de contaminare au început să scadă și să ajungă, joi, la aproximativ cincisprezece cazuri suplimentare pe zi. Decesele cauzate de boală sunt puțin mai mici.

Personalul sanitar din China are sarcina de a îngriji persoanele bolnave, astfel încât aceste cifre să fie credibile.

În orice caz, ele nu sunt contestate de Organizația Mondială a Sănătății. Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat săptămâna aceasta: „China este pe cale să stăpânească epidemia cu coronavirus”. Și precizând că din 80.000 de cazuri câte au fost raportate în China, peste 70% s-au vindecat.

Pentru restul lumii, OMS a declarat, miercuri, că epidemia Covid-19 este o pandemie.

Un semn puternic fost dat de autoritățile chineze, odacă cu vizita președintelui Xi Jinping la Wuhan, epicentrul epidemiei: maladia este în faza de reflux.

„Răspândirea epidemiei este practic oprită”, a afirmat Xi, dar „nu trebuie să precupețim eforturi în războiul de apărare al provinciei Hubei și al orașului Wuhan”.

Miercuri, mai multe spitale temporare au fost închise. Acestea au fost instalate în clădiri publice din oraș și peste 12.000 de pacienți au fost vindecați acolo. Unele companii au primit aprobare să-și reia munca.

După două luni de oprire, relansarea economiei chineze este o necesitate imperativă, a declarat liderul de la Bijing, care a cerut „măsuri concercate și solide pentru reluarea lucrului”.

Cotidianul Poporului anunța pe prima pagină „redeschiderea a 79% din șantierele majore” din China. Prin urmare, se va relua construcția liniei de mare viteză care va face legătura între Beijing și Shenyang, în nord-estul țării. La fel ca și instalarea noului aeroport Chengdu în provincia Sichuan.

Dar sunt numeroase uzine care-și redeschid porțile fără să fie în măsură să reia imediat o producție normală.

În primul rând, fiecare companie trebuie inspectată de autoritățile locale, care verifică dacă au fost luate suficiente măsuri de protecție, cum ar fi dezinfectarea la intrare, posibilitățile de a lua temperatura și de a distribui măștile cel puțin de două ori. pe zi. De asemenea, trebuie să aștepte până când sosesc angajații.

La jumătatea lunii ianuarie, zeci de milioane de lucrători au plecat în provinciile natale cu ocazia sărbătorilor. De atunci, acestor oameni nu li s-a permis să se întoarcă în orașele unde au locuri de muncă. Și dacă se întorc - din regiunile în care restricțiile de călătorie sunt ridicate - sunt plasate în carantină înainte de a ajunge la fabricile, magazinele sau restaurantele unde lucrează.

Unul dintre sloganurile pe care guvernul chinez le afișează este : „Ne întoarcem la muncă, iar producția se reia”. Dar pare greu de provocat o creștere semnificativă a economiei Chinei, care deja încetinea înainte de epidemia de coronavirus. Prognozele pentru 2020 au fost slabe, în timp ce creșterea în 2019 a fost de doar 6,1%, cea mai mică rată din 1990.

Pentru a inversa tendința, guvernul chinez tocmai a anunțat o reducere a contribuțiilor la asigurările sociale și o scădere a ratelor dobânzii. De asemenea, companiile pot amâna plata scadențelor împrumutului lor până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului 2020. În plus, banca centrală chineză a anunțat injectarea a 1.200 miliarde de yeni (154 miliarde de euro) în favoarea companiilor.

Dar orice încetinire economică care ar putea apărea în țările occidentale riscă să penalizeze China.

Iar atitudinea fermă a lui Donald Trump față de multe produse chinezești nu ușurează viața liderilor de la Beijing.

Pentru moment, puterea chineză are o prioritate: evidențierea luptei purtate împotriva Covid-19. Partidul dorește ca poporul chinez să fie ferm convins că limitarea generală impusă cetățenilor în China a făcut posibilă încetinirea răspândirii coronavirusului.

Pentru Cotidianul Poporului, aceasta este o dovadă a „superiorității evidente a Partidului Comunist și a conducerii sale”.

În timp ce Global Time, un alt ziar apropiat Partidului Comunist Chinez, a estimat că „ar fi imposibil pentru țările europene să adopte măsurile radicale pe care China le-a luat”.

Astfel că Beijingul afirmă negru pe alb că „lumea trebuie să-i mulțumească Chinei”. Expresia, care ar putea zgâria multe urechi, subliniază evident performanța sistemului de guvernare în stil chinez.

În același timp, un vice-ministru al afacerilor Externe, Zhao Lijian, se oferă să împărtășească experiența dobândită de China în materie de prevenire a epidemiei. „În timp ce continuăm activitatea noastră de prevenire în China, vom oferi, în limita capacităților noastre , sprijin pentru țările străine”.

Experții chinezi care transportă 250.000 de măști au fost trimiși în Iran, unde coronavirusul cunoaște o dezvoltare puternică. Truse de depistare a bolii au fost, de asemenea, trimise în Pakistan, în timp ce ministerul Sănătății din Beijing crește numărul de videoconferințe și consiliere autorităților din domeniul sănătății din țările care le contactează. Este cazul Belarusului, Turkmenistanului, Armeniei.

Italia, țară grav afectată de epidemie, a anunțat săptămâna aceasta achiziționarea din China a 1000 de dispozitive de asistență respiratorie, 20.000 de costume de protecție și 100.000 de măști de protecție.

Nouă medici și tehnicieni chinezi care au luptat împotriva coronavirusului sunt așteptați la Roma

Luigi Di Maio, ministrul italian pentru afaceri Externe, a declarat străveziu: „Vom ști să ne amintim de țările care ne-au fost apropiate”.

În sensul că țările europene nu au adus ajutoare comparabile cu cele ale Chinei.

În China o altă preocupare a autorităților este să-i potolească pe unii dintre cei care și-au exprimat critici privind gestionarea epidemiei.

Partidul comunist nu cunoaște altă metodă decât să-i facă să tacă pe cei care-i critică managementul.

Pe lângă un număr dificil de știut despre arestări, multe puncte de vedere critice exprimate pe internet sunt acum șterse mai rapid decât în urmă cu o săptămână în urmă.

Rămâne chestiunea misterioasă a originii noului coronavirus, în timp ce Partidul Comunist încearcă să pună la îndoială că noul coronavirus s-a „născut” în China.

Teza oficială dezvoltată de guvernul chinez este următoarea: este adevărat că noul coronavirus a plecat din Wuhan, dar nimic nu indică faptul că a apărut pentru prima dată pe piața de fructe de mare din acest oraș. Aceasta poate să fi crescut doar circulația virusului. Prin urmare, este recomandabil să continuăm să căutăm pentru a afla exact de unde provine.

Pentru că, insistă un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, „nu a fost trasă nicio concluzie cu privire la sursa acestui virus, care nu este neapărat din China. Trebuie să încetăm să-l mai numim virus chinez”.

În China este în mod evident foarte important pentru putere de a stabili o versiune oficială care i se potrivește pentru noul coronavirus.