Pe 19 februarie 2020, Time a publicat un articol intitulat „Coronavirusul a evidențiat partea urâtă a mișcării de protest din Hong Kong”.
Acest titlu sublinia o realitate pe care mulți din Hong Kong au preferat să o ignore: cea a ascensiunii rasismului împotriva locuitorilor din China continentală.

Până acum câțiva ani, minoritățile cele mai discriminate din Hong Kong erau asiaticii din sudul continentului și africanii, potrivit lui Gordon Mathews, profesor de antropologie și specialist în identitate culturală la Universitatea Chineză din Hong Kong.

Astăzi, cea mai respinsă minoritate este cea a „chinezilor continentali” sau cel puțin a celor care vorbesc mandarină. „Dacă considerăm această discriminare ca o ostilitate sistematică față de ei, putem chiar vorbi despre rasism”, spune Mathews.

De la sfârșitul lunii martie 2019, Hong Kong a impresionat lumea cu valuri uriașe de demonstrații. Motivul acestei mișcări: oamenii din regiunea administrativă specială au considerat că guvernul lor preferă să fie marioneta președintelui Chinei, Xi Jinping, decât să protejeze Hong Kong de „dictatura” Beijingului.

Pe fondul tensiunilor dintre Hong Kong și populația chineză continentală, manifestanții pro-democrație din Hong Kong spuneau: „Nu-i detestăm pe chinezi, detestăm guvernul și partidul lor comunist”.

Această ruptură, deși prezentă, părea relativ limitată. Dar sosirea epidemiei Covid-19 a contribuit masiv la agravarea situației, adică a urii față de chinezii continentali.

După anunțarea epidemiei, guvernul Hong Kong a refuzat să urmeze calea luată de țările vecine, care au blocat sosirile din China continentală pe teritoriul lor.

Carrie Lam, directorul Executivului din Hong Kong, a declarat la o conferință de presă de la 1 februarie că închiderea totală a frontierelor ar fi „discriminatorie”.

Populația din Hong Kong se aștepta la o protecție din partea guvernului și a văzut în declarațiile doamnei Lam că exigențele Partidului Comunist Chinez primează în fața nevoilor oamenilor din fosta colonia britanică.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE