Coronavirus. Cum și-au bătut joc de noi, „științific”. Scandalul nu a mai putut fi ascuns

Două studii despre tratamentele folosite în cazul infectării cu noul coronavirus, care au fost publicate în jurnale medicale de reputație internațională, au fost retrase, după ce s-a constatat că la baza lor au stat date eronate.

Acestea erau considerate ”studii influente”, fiind cu atât mai grav faptul că prezentau cercetări bazate pe informații nereale.

Două studii medicale considerate ”influente” au fost retrase din cauza presupuselor nereguli din datele de bază, care proveneau de la o companie de colectare de date mai puțin cunoscută.

Joi, două reviste medicale de top au anunțat retragerea studiilor publicate, ca urmare a presupuselor nereguli ale datelor de bază, ce proveneau de la o companie de date puțin cunoscută, numită Surgisphere. Ambele reviste au anunțat că s-a ajuns aici după ce firma aceasta a respins cererile de a-și revizui setul de date, notează Politico.eu.

Un prim studiu, publicat pe 22 mai în ”The Lancet”, a descoperit că medicamentul pe bază de hidroxiclorochină ar fi crescut riscul de deces în cazul pacienților cu COVID-19. Efectele cercetării publicate au fost imediate: mai multe țări au decis să interzică utilizarea medicamentului ca tratament pentru COVID-19, iar Organizația Mondială a Sănătății a ajuns să întrerupă temporar un studiu clinic al medicamentului.

Studiul Lancet, care a analizat situația a 96.000 de pacienți din spitale de pe șase continente, a fost cel mai mare studiu publicat până în prezent care examinează tratamentul experimental. Hidroxiclorochina, care a fost folosită de mult timp pentru tratarea malariei, lupusului și artritei, a devenit acum o ”jucărie” în mâna politicienilor. Amintim că președintele Donald Trump continuă să susțină medicamentul.

Jurnalul a retras lucrarea la cererea a trei dintre cei patru autori ai săi. Cei trei au spus că al patrulea coautor, Sapanispai, CEO Surgisphere, refuză să transfere datele folosite în realizarea studiului pentru o revizuire cu cercetători externi.

Arthur Caplan, un eticolog al cercetării de la Universitatea New York, a fost de acord că retragerea poate dezvălui o problemă. ”Controversa din Surgisphere îmi confirmă îndoielile cu privire la accelerarea procesului științific este modalitatea corectă de a face față pandemiei - indiferent dacă este vorba despre medicamente sau, în curând, vor fi vaccinuri”, a spus el.

A doua lucrare retrasă, publicată pe 1 mai în ”New England Journal of Medicine”, a examinat utilizarea medicamentelor pentru tensiune arterială numite inhibitori ACE la pacienții cu coronavirus.

Retragerea rapidă a celor două studii care fuseseră luate ca repere la nivel mondial, ar putea submina încrederea publicului - și a politicienilor - în cercetarea științifică în timpul unei pandemii când cunoștințele evoluează și se acumulează rapid, a spus Jennifer Kates, directorul politicii de sănătate globală la Kaiser Family Foundation.

”Unii vor pune la îndoială descoperirile științifice, într-un mediu în care dezinformarea și neîncrederea în informații sunt deja o problemă”, a spus ea, conform sursei citate. În acest context, Ashish Jha, directorul Harvard Global Health Institute, atrage atenția de ce este important să nu supraestimăm rezultatele niciunui studiu.