Poate că de cealaltă parte a Mediteranei s-a instalat frica de italieni şi plajele supra aglomerate ale Libiei au aflat vestea că prezenţa Covid-19 în Italia nu iartă pe nimeni. Cifra debarcărilor este 0, o cifră care n-a existat niciodată pe coastele italiene.

Şi totuşi până cu câteva săptămâni în urmă siuaţia era complet diferită, trendul era crescător. Ultima navă care a venit cu migranţi a fost Sea Watch 3, pe 27 februarie, la Messina. În acel moment Italia intra în faza cea mai critică a urgenţei coronavirus, dar încă nu existau cine ştie ce măsuri restrictive valabile în toate regiunile ţării. Migranţii se află şi acum plasaţi în carantină, iar echipajul a rămas la bord aşteptând perioada de carantină.

După acea zi, n-a mai debarcat nimeni. S-ar părea că Mediterana centrală a dispărut de pe harta imingraţiei de când în Italia a început incredibila şi neaşteptata poveste a contagierilor. Alarm Phone, care semnala prezenţa de bărci de cauciuc sau nave cu migranţi la bord, a amuţit. Alarma s-a mutat în Mediterana de est de unde apar zilnic ameninţările şi deciziile incredibile ale lui Erdogan.

Traficanţii ştiu prea bine că nu există condiţii pentru a continua. „Afacerile grupurilor criminale care operează de-a lungul coastelor libiene ar putea ca momentan să intre într-o pauză prelungită”, spun surse guvernamentale. Cifra 0 înregistrată nu este deci întâmplătoare, asta nu înseamnă că traficanţii de carne vie nu vor hotărî unde şi când vor reorienta rutele bărcilor şi navelor, notează Il Giornale.