Coronavirus. 1, 3 miliarde de oameni tremură că le vine rândul. Ar fi o catastrofă

Mai săracă și mai dens populată decât China, India, departe de a fi adăpostită de asaltul Covid-19 , începe să se baricadeze.

Potrivit celui mai recent raport oficial (vineri) a doua cea mai populată națiune de pe planetă număra doar 81 de cazuri de coronavirus, care a ucis o persoană.

Această cifră reprezintă doar o infimă parte din cele peste 130.000 de persoane infectate în lume, de când virusul a apărut, în decembrie, în China. Cu toate acestea, situația de sănătate a Indiei se poate deteriora rapid.

Ca măsură de precauție, săptămâna aceasta, New Delhi a adoptat măsuri drastice pentru a-și închide granițele. Aproape toate eliberările de vize sunt suspendate, împiedicând străinii, cu câteva excepții, să intre pe teritoriu indian.

Chiar și milioane de oameni de origine indiană care locuiesc în străinătate nu se mai pot întoarce în țară.

Toți călătorii, inclusiv indienii, care intră în țară și trec prin teritorii afectate de coronavirus trebuie să intre în carantină timp de cel puțin 14 zile.

În unele zone turistice, cum ar fi Rajasthan, hotelurile cer acum turiștilor, încă prezenți, să arate un certificat medical dacă doresc o cameră.

Campionatul de cricket, sportul-rege din India, a fost suspendat până cel puțin pe 15 aprilie.

Școlile și cinematografele sunt, de asemenea, închise întreaga lună în diferite părți ale țării, inclusiv în capitala New Delhi.

Operatorii de telefonie transmit mesaj de conștientizare către populație iar mass-media și rețelele sociale transmit instrucțiuni cu privire la precauțiile care trebuie luate împotriva infectării cu Covid-19.

Guvernul a îndemnat populația să evite marile adunări dar această instrucțiune nu a fost respectată, milioane de indieni sărbătorind săptămâna aceasta festivalul în culori Holi.

Mai multe companii le-au cerut angajaților să lucreze de la distanță. Xiaomi, producătorul chinez de telefoane mobile și liderul pieței din India, a anulat lansarea de noi produse.

Experții își fac griji pentru consecințele potențial catastrofale ale unei epidemii masive de coronavirus în India, unde 70 de milioane de oameni trăiesc în sărăcie extremă, unde supraaglomerația este din ce în ce mai mare și unde sistemul de sănătate publică este notoriu insuficient.

Fără un sistem de securitate socială, milioane de indieni nu vor avea de ales decât să plece la muncă pentru a-și hrăni familiile.

În același timp, spitalele indiene nu au capacitatea de a primi pacienți noi, în masă. Țara cheltuiește doar 3,6% din PIB pe cheltuieli pentru sănătate, față de 11,5% în cazul Franței, spre exemplu, conform datelor Băncii Mondiale.

Ashish Jha, directorul Institutului de Cercetare pentru Sănătate Publică Mondială al Harvard este pesimist: „India este o țară mare în care o mulțime de oameni trăiesc în spații înghesuite și închise. Nu văd cum ar putea scăpa prin magie de această pandemie”.