Comitetul de Urgenţă al Federaţiei Române de Fotbal a aprobat noul protocol medical pentru desfăşurarea competiţiilor în contextul pandemiei de coronavirus, cu sancțiuni drastice pentru echipele cu un număr mare de jucători confirmați pozitiv.
Noul protocol prevede sancţiunea cu pierderea meciului la masa verde cu scorul de 3-0 pentru echipa care nu poate disputa o partidă din cauza numărului mare de jucători infectaţi cu COVID-19, informează, sâmbătă, site-ul oficial al FRF.
"Comitetul de Urgenţă al FRF a aprobat noul protocol care reglementează desfăşurarea competiţiilor fotbalistice în contextul pandemiei COVID-19. Actualizarea documentului vine ca urmare a modificării şi completării ordinului comun al Ministerului Tineretului şi Sportului şi al Ministerului Sănătăţii. Conform principiilor de desfăşurare a competiţiilor în contextul pandemiei, protocolul prevede ca o echipă care nu poate disputa un meci din cauza îmbolnăvirilor şi va pierde cu 3-0 să nu mai fie sancţionată şi financiar", se arată pe site-ul citat.
Noul protocol pentru desfăşurarea competiţiilor a putut fi aprobat doar după publicarea în Monitorul Oficial a ordinelor comune ale ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii nr. 780/1432/2020 şi 978/1442/2020.
Aritmetica testelor
Principalele modificări au fost operate la capitolul "Proceduri în cazul depistării unui caz suspect de COVID-19". Astfel, persoanele al căror test este pozitiv se internează pentru 48 de ore pentru evaluarea stării de sănătate şi vor fi retestate în ziua 7 de la primul rezultat pozitiv.
În cazul în care rezultatul retestării este negativ, iar persoanele nu au prezentat simptome, acestea îşi pot relua activitatea, inclusiv în ceea ce priveşte participarea la competiţii oficiale. Persoanele al căror test este negativ şi care nu au fost identificate drept contacţi în urma anchetei epidemiologice îşi continuă activitatea sportivă.
Contacţii persoanelor pozitive, stabiliţi în urma anchetei epidemiologice, vor face un nou test RT-PCR. În cazul în care noul test este negativ, aceştia îşi vor relua activitatea sportivă, inclusiv în ceea ce priveşte participarea la competiţii oficiale. În cazul în care testul este pozitiv, vor urma procedurile stabilite prin normele sanitare în vigoare. Dacă persoanele identificate drept contacţi nu pot face imediat testul RT-PCR, acestea vor intra în izolare până la momentul unei noi testări.
Pentru jucătorii cluburilor sau componenţii loturilor care participă în competiţii internaţionale şi care sunt testaţi mai des, în cazul apariţiei unui caz pozitiv în zilele 3 şi 2 înaintea jocurilor, respectiva persoană va fi izolată, iar echipa va juca sau, după caz, va face deplasarea pentru joc pe baza testului negativ al celorlalţi componenți, informează Agerpres..
De la 12 iunie, când au fost reluate meciurile de fotbal, au fost confirmate numeroase focare, mai multe cazuri de infectare cu COVID-19 fiind înregistrate la jucători şi angajaţi ai unor cluburi din Liga I (FC Dinamo, FC Botoşani, CFR Cluj, Universitatea Craiova, Politehnica Iaşi, Astra Giurgiu, FCSB, FC Argeş, UTA şi Chindia Târgovişte) şi Liga a II-a (Concordia Chiajna, Petrolul Ploieşti, ASU Poli Timişoara şi Turris Oltul Turnu Măgurele).
În rândul arbitrilor, în lotul pentru primele două eşaloane, au fost depistate până acum 7 cazuri, persoanele în cauză fiind oprite de la delegări de către Federaţia Română de Fotbal.