Colonelul Cornel Nemeți, membru în două Comandouri ale Morții. Generalul SIE, Cornel Biriș, fostul comandant al Brigăzii „U”, s-a hotărât să vorbească! (III)

Colonelul Cornel Nemeți, membru în două Comandouri ale Morții. Generalul SIE, Cornel Biriș, fostul comandant al Brigăzii „U”, s-a hotărât să vorbească! (III)

Suntem la al treilea episod din serialul nostru, deschis de dezvăluirile pe care generalul SIE Cornel Biriș le-a făcut în interviul acordat generalului Petru Neghiu, pentru Revista Periscop, publicație a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Serviciul de Informații Externe. În primul episod, ne-am familiarizat cu conținutul noțiunii de ofițer-„fantomă”, așa cum este el definit în activitatea de spionaj. Am înțeles, astfel, că „fantoma” este cel mai prețios și eficient capital al unui serviciu de informații externe. „Ofițerul deplin conspirat” sau „fantoma”, așa cum i se mai spune, este ofițerul de informații externe trimis, de cele mai multe ori sub o identitate fabricată, într-o țară străină, în vederea desfășurării de operațiuni de spionaj în medii imposibil de penetrat prin modalitățile clasice, așa după cum am arătat în primul episod.

Explicațiile le-am primit de la cea mai competentă persoană în materie, generalul Cornel Biriș, ofițerul de informații externe care, timp de peste 30 de ani, și-a desfășurat activitatea numai în cadrul Brigăzii „U” („Fantome”), iar când a trecut în rezervă, în anul 2002, era șeful acestei unități. Întreaga sa activitate a fost legată direct de pregătirea și dirijarea ofițerilor deplin conspirați, a „fantomelor”, precum și a ofițerilor care recrutau, instruiau și țineau în legătură „fantome”. În al doilea episod, am extras din interviul generalului Cornel Biriș o chestiune absolut incendiară, o analiză a sa asupra unor aspecte importante din cartea „Ultimul curier ilegal - Memoriile unui spion român”, scrisăși publicată de către Cornel Nemeți, fost ofițer în cadrul Unității „Fantome”. Aceste aspecte sunt analizate de general prin prisma unor date și informații certe despre activitatea colonelului Cornel Nemeți, pe care generalul Cornel Biriș le cunoaște direct, din lunga perioadă cât cei doi au fost ofițeri ai aceleiași unități „Fantome” din compunerea serviciului românesc de spionaj. Aceste informații devoalate de general în episodul anterior sunt extraordinar de grave, ele se referă la prezența colonelului Cornel Nemeți în istoria a cel puțin o tentativă de asasinatși a actului terorist de la postul de radio Europa Liberă, de la începutul anului 1981. Peste toate, opinia exprimată de generalul Cornel Biriș despre acest volum de memorii este că în el se fac „publice nu numai informații, dar și documente cu grad înalt de secretizare” și, totodată, își exprimăstupefacția cu privire la faptul că procurorii militari nu au fost sesizați de șefi i SIE. În episodul de astăzi, vom încerca să facem o analiză sumară, pe cât ne permite spațiul, asupra unor fragmente din volumul de memorii menționat care acum, după dezvăluirile generalului Cornel Biriș, apar într-o cu totul altă lumină