Sâmbătă, într-o conferinţă de presă, susținută la Bistriţa, comisarul european Corina Creţu a declarant că România este ţara care introduce, în ghidurile de finanţare, cele mai multe restricţii, care nu se regăsesc în normele europene. O altă problemă identificată de comisarul European este birocrația care continua să dea bătăi de cap românilor: „În alte state se depun dosare în mod electronic, nu cu camioanele”, potrivit mediafax.
Declaraţia Corinei Creţu survine la puțin timp după ce acesta a discutat cu preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, de la care a obțniut informația că există limitări în accesarea fondurilor europene, la 1,5 milioane de euro, în cazul unor investiţii, CJ fiind nevoit să acopere restul sumei din bugetul propriu.
„Am aflat că s-a introdus o restricţie în ghiduri care nu este europeană, aceea de a se limita investiţiile la milion şi jumătate de euro. În opinia mea este o greşeală pentru că fondurile europene sunt pe şapte ani şi sunt făcute tocmai pentru a lăsa posibilitatea autorităţilor locale să construiască investiţii mari care nu pot fi suportate din bugetul naţional şi aşa se procedează în toate ţările. (...) Nu sunt norme europene! Nu sunt norme europene, de pildă, cele legate de comunele sub 2.000 de locuitori pentru că tuturor primarilor sub 2.000 de locuitori li se resping proiectele de apă şi canalizare spunându-li-se că Uniunea Europeană nu investeşte în comunele de sub 2.000 de locuitori. Din contră, fondurile noastre se duc către cei mai vulnerabili şi cei mai săraci. 80% din fondurile noastre ar trebui să meargă către cei mai săraci şi vulnerabili”, a afirmat Corina Creţu.
Corina Creţu a mai punctat faptul că a propus o simplificare radicală pe viitorul exerciţiu bugetar pentru ca fondurile europene să poată fi accesate respectându-se aceleaşi reguli, dar cu o birocraţie mult mai redusă.
„Eu am propus o simplificare radicală pentru că vreau să fac viaţa beneficiarilor mult mai uşoară. Mie îmi vine să plâng când vă tinerii că nu accesează fonduri europene din cauza birocraţiei şi a normelor complexe iar pentru 2021-2027 noile regulamente vor prevedea acelaşi set de reguli pentru cele şapte fonduri europene şi vor fi cu jumătate mai mai restrânse faţă de cele actuale. (...) În celelalte state europene se depun dosare în mod electronic, nu cu camioanele”, a mai spus Corina Creţu.