Era un colaj de pasaje din discursul lui Ion Iliescu la Congresul PSD din 2015. Deoarece colajul avea drept esență critica PSD, așa-zisa intervenție telefonică a lui Ion Iliescu a fost prezentată ca o intervenție severă, deosebit de severă, a unui Ion Iliescu despre care nu știm dacă mai trăiește și nu e cumva ca Lenin, împotriva actualei conduceri a Partidului. Mai multe site-uri, ba chiar și televiziuni de știri, au preluat momentul de la România TV prezentîndu-l drept „O lovitură mortală dată de Ion Iliescu lui Liviu Dragnea”.

Am văzut multe trăsnăi în presa noastră independentă de-a lungul a 28 de ani de postdecembrism. Cel de la România TV le întrece pe toate.

Să prezinți drept intervenție telefonică a unei persoane din 2018 un discurs al respectivei din 2015 e – trebuie s-o recunoaștem- o premieră în istoria presei mondiale.

După același tipic, România TV ar putea prezenta drept intervenție telefonică direct din mormînt a lui Nicolae Ceaușescu o cuvîntare a acestuia la un Congres de pe vremuri. Postul a fost întrecut la capitolul halucinație profesională de o serie de site-uri și ziare care au publicat textul de la România TV cu precizarea: Retras din lumea politică, Ion Iliescu a oferit un interviu telefonic pentru România TV cu privire la situația Partidului Social Democrat și greșelile care au dus la neîncrederea populației în PSD. Într-o asemenea situație, o televiziune riscă să se trezească cu o dezmințire chiar în timp ce transmite așa-zisa intervenție.

Presupusul autor al intervenției află rapid că e în direct la un post TV fără să fie, ba mai mult că el lansează o rățoială politică.

Știind asta, m-am așteptat ca Ion Iliescu să reacționeze de îndată, dezmințind furibund intervenția, mai ales că ea desemna o implicare în bătălia politică din PSD de partea Puciștilor. O dezmințire promptă ar fi blocat din start preluarea falsului de alte publicații.

Nu s-a întîmplat asta. Ion Iliescu a reacționat abia a doua zi, pe la prînz, cînd așa zisa sa intervenție anti- Dragnea trecea deja drept un moment politic ieșit din comun.

Dezmințind c-ar fi intervenit acum telefonic, Ion Iliescu se grăbește să susțină că criticile sale din 2015 sînt valabile și azi, precizînd cu tîlc: „Nu poți avea o democrație funcțională cu partide care, în interiorul lor, sunt conduse nedemocratic”.

Putem presupune în aceste condiții că respectivul colaj a fost publicat cu acceptul lui Ion Iliescu. Fostul președinte a simțit nevoia să-i dea o scatoalcă lui Liviu Dragnea acceptînd să i se folosească atacurile din 2015. De altfel, așa și fost prezentată așa-zisa dezmințire de către televiziunile anti-PSD în frunte cu Pro TV.

Ce l-a apucat pe Ion Iliescu?

Răspunsul ni-l dă un alt fapt petrecut tot luni, 15 octombrie 2018. Comisarul european Corina Crețu a lansat pe facebook un atac voalat la regimul PSD de la București:

„Mă doare să văd că unele neîmpliniri ale statelor membre sunt puse pe seama Bruxelles-ului, a Comisiei Europene. Este absolut nedrept. Nu ne putem substitui autorităţilor naţionale şi locale”.

Atacul se înscrie într-o spectaculoasă campanie angajată în ultima vreme de Corina Crețu împotriva Guvernului PSD.

Luni, 8 octombrie 2018, la o conferință de presă ținută la sediul Comisiei Europene, în calitate de comisar european, Corina Crețu s-a oprit din enumerarea mărețelor sale realizări pentru a zice, nu înainte de a-și pune mîinile în șold, după un tipic lansat la noi de Mitza Baston:

„Vreau să vă anunț public că nu mai accept insultele din partea Guvernului României față de munca pe care o fac.” Distinsa e Înalt Funcționar al Uniunii Europene. Sub puterea acestui statut, se presupune că ea e Comisarul tuturor statelor membre în chestiunea politicilor regionale, și nu Comisarul trimis de România pe post de mămică din cînd în cînd supărată că puradelul face mofturi la mîncare. Sintagma „Pe post de mămică” vrea să definească poziția adoptată în ultimul timp de Corina Crețu față de țara sa natală. Deplasările tot mai dese la București sînt folosite în chip arbitrar pentru a arăta babuinilor că acolo, la Bruxelles, ea se dă peste cap să ajute România. Care Românie, nerecunoscătoare, nu i-a dat titlul de Fiică a Poporului. Ieșirea din decorul UE de luni a avut loc pe fondul unei conferințe inițiate pentru a se putea lăuda cu ce face și ce drege ea pentru România. Care România o scoate dublu din sărite:

O dată că nu folosește pila întruchipată la Bruxelles de cea mai ajunsă fiică a Poporului Român.

 O dată că în loc să-i sărute public mînușițele cei de la Putere o insultă.

Corina Crețu beneficiază în MoldoValahia de fascinația produsă asupra băștinașilor de tovarășul de bojdeucă suit în Castelul Baronului din Deal. Nu altfel se explică tulburarea stîrnită în România de supărarea Corinei Crețu. Opoziția, pentru care, dacă distinsa n-ar fi fost ditamai Jupînița de la Bruxelles, ar fi trecut drept Ciuma Roșie, în postura de PSD -istă, s-a grăbit săși exprime preocuparea față de criticile aduse de doamna Comisar European. Presa TeFeListă, uitînd că pînă mai ieri Corina Crețu era doar omul lui Ion Iliescu, mediocritatea PSD-istă suită în copac, a purces rapid la elogierea Înaltului Comisar European, publicitînd ieșirea nervoasă de la Bruxelles drept o nouă lovitură dată lui Liviu Dragnea. Nimeni n-a sesizat cîteva aspecte nelalocul lor ale intervenției de la Bruxelles:

1. Corina Crețu a folosit tribuna Comisiei Europene pentru a se răfui cu membri ai Guvernului României. S-a aflat că Rovana Plumb era cea vizată.

2. Corina Crețu se desfată cu postura de mămică a României. Ea e însă Comisar European și nu ambasadoarea României la Bruxelles. Fălirile cu ce face ea pentru România, pentru o țară membră a UE, pot face rău țării noastre, prezentate în chip fals ca o țară care beneficiază de pile la Comisia Europeană prin Fiica poporului român Corina Crețu.

3. Ori de cîte ori vine în România Corina Crețu se dă în vînt după postura de mămică descinsă de la Bruxelles pentru a împărți babunilor bananele banilor europeni.

În declarațiile Puciștilor din PSD, Corina Crețu apare drept marea protectoare de la Comisia Europeană. După ședința CEXN de la Neptun, Gabriela Firea declara la conferința de presă care a marcat debutul Puciului în PSD:

„Eu am luat cuvîntul şi le-am transmis colegilor mei faptul că am vorbit ieri cu doamna comisar Corina Creţu, care mi-a relatat o discuţie pe care a avut-o cu comisarii europeni şi cu preşedintele CE, Junker, care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia politică din Români, accentuînd în special că ceea ce s-a întîmplat pe 10 august nu este apreciat de celelalte state europene. (…)

Pe 2 septembrie 2018, Gabriela Firea relua tema Corina Crețu mămica României într-un interviu la România TV: „Corina Creţu m-a informat că a discutat cu ceilalţi comisari europeni şi cu preşedintele Juncker şi au întrebat-o ce se întîmplă la Bucureşti, pentru că ar trebui să înceapă pregătirile pentru preşedinţia rotativă, toţi sunt preocupaţi de securitate. Doamna Creţu a spus că va transmite informaţiile şi că speră să se ia măsuri. M-a sunat pe mine pentru că nici înainte de CEx, nici pe parcursul verii, Liviu Dragnea nu i-a răspuns la telefon. Nu că e o coaliţie a mea cu Corina Creţu”.

Gabriela Firea dezminte cu jumătate de gură existența unei Coaliții a Puciștilor cu Corina Crețu.

În realitate această Coaliție există. După confesiunile Gabrielei Firea, Corina Crețu n-a protestat public împotriva folosirii ei în bătălia din interiorul PSD.

Nici n-avea cum, odată ce ea a trecut la atacarea publică de la tribuna Comisiei Europene a conducerii PSD. Despre relația aparte dintre Ion Iliescu și Corina Crețu Eugen Mihăescu, fost consilier la Cotroceni, a scris o întreagă carte.

Puține persoane se pot mîndri în post decembrism cu protecția unui președinte gata să facă orice pentru ea așa cum se poate mîndri Corina Crețu cu protecția lui Ion Iliescu. Intervenția anti-Dragnea din aceste zile e o mînă de ajutor dată de Ion Iliescu protejatei sale pînă la moarte în bătălia angajată împotriva actualei conduceri a PSD.

Mulți pun această campanie ciudată a Corinei Crețu în conflict cu statutul de Comisar European, care-i interzice implicarea în politica internă a unui stat membru, pe seama bătăliei pentru a fi pe listele PSD la europarlamentare. Eu nu cred însă că o persoană de ambiția Corinei Crețu riscă încălcarea Statutului UE de dragul unui loc pe liste. Eu cred că e vorba de o angajare într-o bătălie mult mai mare: Cea de premier într-un Guvern de Uniune Națională ca Guvernul Meu Doi al lui Klaus Iohannis.

E o bătălie care explică prin miza ei ieșirea lui Ion Iliescu din tăcerea autoimpusă după punerea sub acuzare în Dosarul Revoluției.

 

Te-ar putea interesa și: