Coridorul verde Caspic-UE și deblocarea potențialului Asiei Centrale. Europa își asigură energie din zoona Mării Caspice.
Coridorul verde Caspic-UE. Creșterea cererii de energie în Uniunea Europeană, un mare consumator global, determină inițierea de noi proiecte. Ca urmare a acestui fapt, importanța Azerbaidjanului pentru Europa crește, scrie publicația azeră Trend.
Mai exact, Azerbaidjanul își asumă un rol distinct în dezvoltarea tehnologiilor de ultimă oră pentru transportul energiei.
Coridorul verde Caspic-UE. Ce proiect s-a aprobat la București, anul trecut
În decembrie 2022, un nou proiect a fost aprobat la București, în cadrul Global Gateway Initiative. Denumit Cablul Submarin Energetic al Mării Negre, acest proiect își propune să stabilească surse de energie sigure pentru Europa.
Pentru a sprijini proiectul, la București a fost încheiat un Acord de Parteneriat Strategic care a implicat Comisia Europeană, Azerbaidjanul, România, Ungaria și Georgia.
Principala prioritate a proiectului este furnizarea de energie regenerabilă României printr-un cablu electric subacvatic care trece prin Azerbaidjan și Georgia. Se anticipează că proiectul, cu un buget inițial de 2,3 miliarde de dolari, va fi operațional până în 2029.
În declarația sa privind acordul, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că acest proiect va aduce țările UE mai aproape de Caucazul de Sud.
Coridorul verde Caspic-UE poate debloca potențialului Asiei Centrale
Cele două țări din Caucazul de Sud, Azerbaidjan și Georgia, au demonstrat deja că sunt parteneri esențiali în proiecte cruciale pentru Europa, prin implementarea mai multor inițiative de energie și tranzit, inclusiv proiectul Baku-Tbilisi-Ceyhan. Pe viitor, după asigurarea păcii și stabilității în regiune, nu este exclusă posibilitatea ca Armenia să se alăture proiectului.
Faptul că toate cele trei țări au un potențial substanțial în domeniul energiei alternative le face parteneri strategici cruciali pentru Europa. Acest proiect semnifică transmiterea energiei de generație următoare către Occident, Azerbaidjanul jucând un rol cheie.
În general, potențialul de energie regenerabilă al Azerbaidjanului se ridică la 27 gigawați pe uscat și 157 gigawați în larg. Până în 2027, 4 gigawați din acest potențial vor fi realizați, cu 80% alocați pentru export, o cifră estimată să crească la 25 gigawați în curând.
Azerbaidjanul intenționează să stabilească o capacitate suplimentară de transport de 6 gigawați până în 2027. În câteva luni, va fi gata o justificare tehnico-economică cuprinzătoare pentru un nou proiect de cablu subacvatic care să asigure securitatea energetică. În prezent, rațiunea tehnico-economică este în curs de pregătire pentru 4 gigawați de surse regenerabile de energie.
Export de energie electrică prin cablu
După cum Julian Bowden, Senior Visiting Research Fellow la Oxford Institute for Energy Studies (OIES), a declarat mai devreme pentru Trend, proiectul cablului Mării Negre va consolida rolul Azerbaidjanului ca furnizor de energie de încredere. El a remarcat că gazul azer a jucat deja un rol crucial în calea decarbonizării europene, chiar dacă este un combustibil fosil; cu toate acestea, este mult mai bun decât cărbunele.
La rândul său, Ariel Cohen, PhD, Senior Fellow la Centrul Atlantic Council Eurasia și Managing Director al Programului de Energie, Creștere și Securitate la Centrul Internațional de Impozite și Investiții, a subliniat că Azerbaidjanul urmează să devină principal exportator de energie electrică verde în Europa.
„Azerbaijanul a semnat memorandumuri de înțelegere în valoare de 10 gigawați și chiar dacă 1/3 sau jumătate din acestea se vor concretiza, aceasta va fi o sursă majoră de energie pentru Europa.
Ideea este de a exporta astfel de energie electrică prin cablu pe coasta Georgiei și apoi prin Marea Neagră către România. O parte din ea va ajunge în Turcia, printr-o rețea. Acest lucru ar crește cantitatea de gaz disponibilă pentru export și ar face din Azerbaidjan un exportator major de energie electrică”, a explicat el.
Coridorul verde Caspic-UE. Energie pentru Europa
Și, într-adevăr, acest proiect s-ar putea extinde dincolo de țările care au semnat deja acest acord, deoarece interconectarea la rețelele electrice din întreaga Europă este bine dezvoltată. Atunci când este integrată în sistemul energetic european, electricitatea generată în Azerbaidjan poate ajunge în orice parte a Europei, sursa sa fiind energia regenerabilă din Azerbaidjan.
Având în vedere cererea tot mai mare pentru diverse resurse energetice, în special surse regenerabile, Turkmenistanul și Kazahstanul, alături de Azerbaidjan, se pot alătura inițiativei coridorului verde pentru a-și exporta resursele substanțiale de energie verde în Europa.
Turkmenistanul și-a exprimat disponibilitatea de a furniza energie electrică Azerbaidjanului și Turciei peste Marea Caspică. În prezent, țara furnizează energie electrică națiunilor vecine, cum ar fi Uzbekistan și Kârgâzstan.
Recent, a fost pusă piatra de temelie pentru o nouă centrală electrică de 1.574 MW, pe coasta turkmenă, lângă Turkmenbashi.
Potențialul Kazahstanului
La sfârșitul anului 2022, Kazahstanul opera 130 de instalații de energie regenerabilă cu o capacitate combinată de 2.400 MW. În anul precedent, producția de energie regenerabilă a țării a ajuns la 5,11 miliarde kWh, constituind 4,53 la sută din producția totală de energie electrică.
Se preconizează că această cifră va ajunge la 5% în 2023. În plus, în 2022, au fost puse în funcțiune 12 instalații de energie regenerabilă cu o capacitate totală de 385 MW și o investiție de 180 miliarde tenge (374 milioane USD). În acest an, sunt așteptate să devină operaționale 15 unități cu o capacitate totală de 276 MW.
Azerbaidjanul și Kazahstanul sunt implicate activ într-un proiect promițător, lucrând la amplasarea unei linii de conexiune cu fibră optică pe fundul mării Caspic. Această inițiativă singură deține potențialul de a contribui în mod semnificativ la dezvoltarea infrastructurii digitale pentru serviciile de conectivitate, stabilind un coridor de telecomunicații digitale între Europa și Asia.
Eforturile actuale ale Azerbaidjanului pentru Europa demonstrează cea mai eficientă abordare pentru a atenua escaladarea crizei energetice din regiune. Consensul care susține această noțiune și interesul pentru colaborarea cu Azerbaidjan continuă să crească. În acest sens, perspectivele ca economiile din Asia Centrală să se alăture oricăror inițiative desfășurate de Azerbaidjan sunt salutare.
(Autor: Maryana Ahmadova; Traducerea: Cristina Zaharia, RADOR RADIO ROMÂNIA)