Coreenii de la Samsung, interesaţi să ne realizeze cadastrul general în parteneriat public-privat

Coreenii de la Samsung, interesaţi să ne realizeze cadastrul general în parteneriat public-privat

Vicepreşedintele Samsung C&T Corporation, Yang-Bai Kim, a declarat, în urma unei întâlniri cu Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, că firma pe care o conduce este interesată de realizeze Cadastrul General al României.

"Suntem deosebit de interesaţi să participăm la implementarea lui. Am găsit deja soluţiile de finanţare şi suntem pregătiţi să facem această investiţie", a afirmat, în cadrul întâlnirii, Yang-Bai Kim, potrivit unui comunicat de presă remis de MDRT.

Potrivit Elenei Udrea, procedurile de achiziţie vor demara în scurt timp, astfel încât peste trei luni să poată începe realizarea cadastrului, "iar România să aibă, în sfârşit, o evidenţă clară a tuturor proprietăţilor imobiliare, aşa cum şi-a asumat în faţa instituţiilor internaţionale".

"Din păcate, după douăzeci de ani de aplicare neunitară a unei legislaţii des modificate, referitoare la proprietate, suntem astăzi în situaţia în care suprafaţa de teren deţinută conform titlurilor emise de-a lungul timpului depăşeşte suprafaţa ţării. Aceasta înseamnă fie că proprietăţile se suprapun, fie că mai multe persoane au titluri pe aceleaşi terenuri. În plus, nu tot fondul funciar este cadastrat, ceea ce înseamnă că nu se cunosc toţi proprietarii terenurilor, câteva consecinţe ale acestor realităţi fiind imposibilitatea elaborării de planuri de amenajare şi dezvoltare a teritoriului, de promovare a unor proiecte de dezvoltare economică la nivel regional, de delimitare a unităţilor administrativ-teritoriale, de edificare a construcţiilor civile etc.", a declarat Udrea.

În momentul în care Agenţia de Cadastru a trecut în subordinea Ministerului Dezvoltării, la finalul lunii septembrie, Udrea declara că obiectivul MDRT este realizarea cadastrului general la nivel naţional din fonduri publice şi a precizat că se caută soluţii pentru finanţare. "Realizarea cadastrului general din fonduri publice este un deziderat. Căutăm, în acest moment, resurse financiare pentru realizarea cadastrului general la nivel naţional. Discuţia mea cu domnul Yang-Bai Kim s-a concentrat pe realizarea Cadastrului General al României, având în vedere că de curând Agenţia de Cadastru a fost trecută în subordinea MDRT. Astfel, ar exista o bază de date publică în care ar fi înregistrate toate imobilele de pe teritoriul României (terenuri şi clădiri) şi s-ar reliza hărţi electronice publice. Ducerea la îndeplinire a acestui demers ar însemna un element substanţial în favoarea atragerii investitorilor privaţi (mai ales pe zona de investiţii în infrastructură şi în construcţii). Este poate cel mai important proiect aflat în derulare la MDRT şi o cerinţă foarte veche a constructorilor şi a potenţialilor investitori", a explicat ministrul Dezvoltării şi Turismului, într-o postare pe blogul personal. Elena Udrea a mai explicat că i-a prezenta vicepreşedintelui Samsung C&T Corporation şi proiectele Sălii Polivalente din Bucureşti şi a eco-cartierului ANL din Ghencea, acolo unde ar urma să fie construite 10.000 de locuinţe pentru tineri. "Reprezentantul companiei sud-coreene mi-a promis că în cel mai scurt timp îşi va trimite specialiştii la Bucureşti pentru a evalua proiectele care urmează să fie realizate, urmând să discutăm apoi condiţiile unor eventuale noi parteneriate public-private1", mai scrie Udrea pe blog. 79 de localităţi au deja finanţare pentru cadastrare Sute de mii de români din mediul rural îsi vor vedea, în urmatorii doi ani, proprietatile înscrise în Cadastrul General, pe banii statului. Doar aproximativ 20% dintre imobilele si terenurile intravilane sau agricole din mediul rural sunt intabulate si înscrise în Cadastrul General. Asa arata datele Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), ai carei oficiali sustin ca toate proprietatile vor intra în legalitate pâna în 2020. Iar situaţia se va îmbunătăţi chiar din următorii doi ani, când sute de mii de români îşi vor primi actele întocmite pe banii statului pentru pro prie tăţile  pe care le deţin. Specialiştii ANCPI au început deja măsuratorile cadastrale în 19 localităţi din 13 judeţe, iar alte 60 vor fi măsurate pe baza unei finanţări asigurate de Banca Mondială şi statul român . 

Ne puteți urmări și pe Google News