Evenimentul Zilei > International > Coreea de Nord SPULBERĂ visul unei PLANETE. Ce a DECIS Kim Jong-Un înainte de întâlnirea cu Trump. ALARMĂ pe MAPAMOND
Coreea de Nord SPULBERĂ visul unei PLANETE. Ce a DECIS Kim Jong-Un înainte de întâlnirea cu Trump. ALARMĂ pe MAPAMOND

Coreea de Nord SPULBERĂ visul unei PLANETE. Ce a DECIS Kim Jong-Un înainte de întâlnirea cu Trump. ALARMĂ pe MAPAMOND

Situația tensionată din lume a escaladat din nou după ultima informație apărută. Coreea de Nord a repornit reactorul care produce plutoniu, relatează CNN pe baza unei analize a imaginilor din satelit la Centrul de Cercetare Nucleară din Yongbyon.

Noi imagini surprinse din satelit și examinate de experți occidentali sugerează că regimul de la Phenian a început teste preliminare la unul dintre reactoarele sale de la Centrul de Cercetare Nucleară din Yongbyon, conform CNN.

„Dacă reactorul funcționează din nou, după cum sugerează dovezile, înseamnă că producția de plutoniu a fost reluată pentru programul său de arme nucleare”, susțin cercetătorii.

Potrivit expertilor de la Jane’s Intelligence Review, imaginile din satelit sugerează că Reactorul Experimental cu Apă Uşoară (ELWR) ar putea fi operațional ”fără avertizare” până la finalul anului.

Nu se știe cu exactitate dacă reactorul va fi folosit la generarea de electricitate sau pentru programul nuclear, însă oficialii americani privesc cu îngrijorare informația care vine în contextul în care se fac pregătiri pentru summit între liderii din Coreea de Nord și cea de Sud și se prefațează o o întâlnire între Kim Jong-Un și Donald Trump.

Întâlniri şi convorbiri telefonice la vârf s-au succedat începând de joi pentru a concretiza summitul istoric anunţat, dar neconfirmat încă oficial, între Trump şi liderul nord-coreean.