Evenimentul Zilei > International > COREEA DE SUD. Mii de polițiști, într-un raid asupra unei BISERICI, în căutarea unui MILIARDAR fugar
COREEA DE SUD. Mii de polițiști, într-un raid asupra unei BISERICI, în căutarea unui MILIARDAR fugar

COREEA DE SUD. Mii de polițiști, într-un raid asupra unei BISERICI, în căutarea unui MILIARDAR fugar

Mii de polițiști sud-coreeni au participat la un raid într-o biserică, în căutarea unui miliardar fugar, căutat pentru inculparea în cazul feribotului Sewol, scufundat în aprilie, scrie BBC News.

Circa 6.000 de ofițeri au participat la operațiunea de la biserica din orașul Anseong, care-i aparține lui Yoo Byung-eun, cel care ar deține compania care a operat feribotul scufundat.

Trei practicanți religioși de la respectiva biserică au fost reținuți, fiind acuzați că au facilitat fuga miliardarului.

Cel puțin 292 de oameni au murit în dezastrul feribotului, 15 membri ai echipajului fiind arestați și judecați, marți, pentru producerea acestui incident. Căpitanul navei, Lee Joon-seok, de 69 de ani, și alte trei persoane sunt acuzate de „ucidere prin neglijență intenționată”.

Un proces separat contra directorilor executivi, acuzați de lipsuri procedurale, va începe la finalul acestei luni.

Președinta sud-coreeană, Park Geun-Hye, a cerut poliției și procurorilor, săptămâna aceasta, să înceapă o „vânătoare” la nivel național pentru a-l găsi pe Yoo. „Yoo trebuie adus în fața justiției”, a spus șefa statului. El este căutat în cadrul unei anchete privind frauda fiscală și deturnare de fonduri. Investigatorii cercetează dacă acuzațiile de corupție sau management prost, în cadrul firmei ce opera feribotul, ar fi putut duce la scăderea standardelor de siguranță pe vas.

Yoo (74 de ani) este un lider religios, care se presupune că ar deține compania maritimă Chonghaejin, operatorul navei scufundate.

Sute de credincioși au construit o blocadă în fața clădirii bisericii dar nu au încercat să se opună intrării polițiștilor în zonă, scrie agenția Yonhap, citată de BBC News. Susținătorii miliardarului au pus în scenă apărarea lui, susținând că biserica nu are nimic de-a face cu acuzațiile anchetatorilor.

Un raid asemănător asupra proprietăților bisericii s-a soldat în luna mai cu un eșec, Yoo nefiind găsit în zonă.

Autoritățile sud-coreene au anunțat creșterea recompense pentru informații care ar putea conduce la prinderea lui, până la 500.000 de dolari.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.