Coreea de Sud este cu un pas în viitor. Un oraș plutitor va putea găzdui 12.000 de oameni

Coreea de Sud este cu un pas în viitor. Un oraș plutitor va putea găzdui 12.000 de oameni

Anul viitor, se așteaptă ca un mic oraș să înceapă să se ridice pe suprafața oceanului de-a lungul coastei Busan, Coreea de Sud, cu capacitatea de a găzdui 12.000 de oameni.

Orașul plutitor este susținut de Programul Națiunilor Unite pentru Așezări Umane, care consiliază părțile interesate ale proiectului și intenționează să colecteze în cele din urmă date despre modul în care funcționează. Orașul este menit să servească drept un fel de test al unui nou model de dezvoltare imobiliară.

Liderii proiectului, un start-up de design durabil numit Oceanix, au spus că orașul ar trebui să poată rezista furtunilor cu o fundație care crește pe măsură ce crește și nivelul mării.

Planurile de proiectare, prezentate la o masă rotundă a ONU, cer trei platforme: una pentru locuințe, una pentru spații publice precum școli și teatre și o a treia pentru cercetare și dezvoltare legate de orașele plutitoare. Fiecare platformă s-ar conecta la celelalte și ar ateriza prin poduri și ar fi ancorată de fundul oceanului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Platformele ar fi acoperite cu un material calcar flotant numit Biorock, care este mai dur decât betonul. Clădirile, la cel mult cinci etaje, ar fi făcute din materiale ușoare, durabile, cum ar fi lemnul și bambusul. Nu vor exista mașini sau trenuri tradiționale, rezidenții și vizitatorii călătorind cu bicicleta sau pe jos.

Oceanix a solicitat investiții private pentru a finanța proiectul, care este estimat la 10.000 de dolari pe metru pătrat. Construcția este de așteptat să dureze doi ani, făcând finalizarea puțin probabilă înainte de 2025.

Platformele vor fi asamblate mai întâi pe uscat, apoi remorcate până la apă. Oceanix a propus inițial un concept de oraș plutitor la o masă rotundă a ONU în 2019, iar Busan a semnat să-l găzduiască în noiembrie.

„Întâlniri ca aceasta nu sunt discuții fără final”, a declarat Mohd Sharif, directorul executiv al Programului ONU pentru Așezări Umane. „Cu trei ani în urmă, la prima noastră masă rotundă, toată lumea s-a întrebat când ar putea vizita un oraș plutitor sau când ar putea vedea arhitectura lui revoluționară, ar putea experimenta mediul său fără deșeuri, ar putea gusta produsele sale de casă și se pot bucura de un nou mod de a trăi sustenabil cu natura. Acum au răspunsul. Planurile sunt în vigoare."

Un proiect care se poate dezvolta

Arhitectul principal al proiectului, Bjarke Ingels, a spus că mai multe platforme ar putea fi adăugate la dezvoltare mai târziu. „Ne imaginăm că ar putea fi sămânța unui fel de cartier nou plutitor, care în timp ar putea crește”, a spus el.

Designerii intenționează ca orașul să cultive alimente, să producă energie solară și să colecteze și să filtreze apa proaspătă. Cuștile construite în partea inferioară a platformelor ar putea recolta scoici sau varec.

Dacă dezvoltarea are succes, platforme similare ar putea fi puse în funcțiune și construite în altă parte, în locuri precum Maldive, Dubai, Monaco, Lagos, Rio de Janeiro, Miami sau New York.

„Primul prototip este întotdeauna mai scump pentru că nu există un model”, a spus Gaetano Crupi, partener la Prime Movers Lab, un investitor în proiect. „Pe termen lung, credem că aceste platforme pot fi scalate pentru a fi foarte viabile în întreaga lume”, potrivit Yahoo News.