Coreea de Sud a inițiat noi manevre militare. Phenianul: ”Este o declarație de război!”

Coreea de Sud a inițiat noi manevre militare. Phenianul: ”Este o declarație de război!”

Coreea de Sud a început astăzi manvere militare, cu tiruri de artilerie, în apropiere de graniția militarizată cu Coreea de Nord, în pofida faptului că Phenianul a catalogat exercițiile militare drept o provocare și o declarație de război.

Manevrele militare implică obuziere, tunuri, lansatoare de mină și atacuri cu elicoptere și au loc pe coasta de vest a peninsulei coreene, a precizat agenția sud-coreeană Yonhap, citată de CNN.

Regimul de la Seul a notificat autoritățile comuniste de la Phenian în legătură cu aceste exerciții militare, a căror durată este de aproximativ o oră.

”Este un joc cu focul foarte periculos, care poate declanșa un război împotriva Nordului, dar și o declarație clară de război împotriva noastră”, a precizat agenția oficială de stat nord-coreeană, citând un buletin al Secretariatului Comitetului pentru Reunificarea Pașnică a Coreii. În 2011, regimul comunist de la Phenian a ripostat față de un exercițiu militar al Coreii de Sud, desfășurat în aceeași zonă, lansând mai multe focuri de artlierie asupra insulei Yeonpyeong, ucigând doi pușcași marini și doi civili sud-coreeni. Moartea, anul trecut în decembrie, a fostului lider nord-coreean Kim Jong-il, și numirea în fruntea statului comunist a fiului acestuia, Kim Jong-un, a creat o oarecare incertitudine legată de politica viitoare a regimului de la Phenian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tensiunile dintre cele două Corei s-au amplificat semnificativ în ultimii ani, după scufundarea, în urmă cu doi ani, a unei nave sud-coreene, incident în care 46 de militari au murit. O anchetă internaţională a stabilit că nava a fost lovită de o torpilă nord-coreeană, însă Phenianul a negat orice implicare.