Coreea de Nord a ieșit din izolare, după ce liderul Kim Jong Un a mers în Rusia, pentru a se întâlni cu Vladimir Putin. Statul totalitar joacă un nou rol la nivel mondial.
Coreea de Nord joacă un rol tot mai important pe scena internațională. Așteptata întâlnire între Putin și Kim Jong-un a avut loc. De altfel, Ministerele Apărării din Coreea de Nord și Rusia încheiaseră acordul. Acum va avea loc o aprobare simbolică în fața șefilor de stat și comerțul cu arme și muniție dintre Coreea de Nord și Rusia se va accelera.
Spun "se va accelera"; pentru că toți putem vedea că un astfel de comerț există și în prezent. Dar acest acord are particularități specifice. Ştim că de-a lungul multor ani Rusia a sprijinit Coreea de Nord.
De această dată, Phenianul va sprijini Rusia. Bineînțeles că mai știm că singură, Coreea de Nord nu va putea acoperi necesarul unei Rusii aflate în război. Nu voi prezenta dovezi că în spatele acestui comerț se află China, dar nici nu am cea mai mică îndoială. Adică Coreea de Nord va fi un centru de tranzit, cred că toată lumea înțelege asta.
De altfel, și țările occidentale acordă importanță acestui acord și transmit amenințări. Bineînțeles că sunt amenințări legate de sancțiuni. Sunt avertizări asemănătoare condamnărilor venite din partea comunității internaționale. Dar realitatea este că aceste amenințări nu pot determina nici Coreea de Nord, și nici Rusia să renunțe. Şi pentru că ambele sunt sub sancțiuni, nu poate fi vorba despre o situație care să îngrijoreze.
Ce jocuri face Coreea de Nord
Aceasta este și logica dezvăluirii centrului de tranzit. Dacă China ar sprijini în mod deschis Rusia, știe că va fi expusă sancțiunilor țărilor occidentale. Pentru a putea să-și continue creșterea economică și pentru a continua să-și construiască armata, China evită să sprijine în mod direct Rusia. Dar totuși China știe că, dacă Rusia va fi învinsă în Ucraina, nu va mai reprezenta o amenințare pentru Occident și atunci va veni rândul Chinei. Cu cât Rusia va ține Occidentul ocupat în Ucraina, cu atât va fi mai bine pentru China. Atâta timp cât războiul din Ucraina continuă, China se va simți mai în siguranță.
De fapt, este vorba despre un calcul foarte simplu. Şi privind dintr-o perspectivă realpolitik, China chiar a întârziat să facă acest pas. În această situație, războiul din Ucraina a încheiat procesul de transformare într-un război prin intermediari. Ucraina este intermediarul Occidentului. Europa este intermediarul SUA. Iar Rusia s-a transformat în intermediarul Chinei.
Pentru prima dată, luna trecută, sprijinul pe care statele europene l-au acordat Ucrainei a fost mai mare, din punct de vedere financiar, decât sprijinul acordat de SUA. Europa a rămas blocată în Ucraina. Iar China și-a desăvârșit intrarea prin Coreea de Nord. Echilibrul a fost stabilit. Procesul care va asigura o durată de ani de zile războiului din Ucraina s-a încheiat. Ce urmează este o luptă pe o lungă perioadă, o luptă de uzură, care îl va termina pe cel care se va implica.
De 5 ani de zile mă străduiesc să arăt că politica lumii seamănă foarte mult cu politica anilor 1930. Dacă veți compara războiul civil din Spania cu războiul din Ucraina, veți constata uimiți, încă o dată, cum istoria se repetă.
sursa: RADOR / sabah.com.tr