Afganistanul fierbe de câteva zile, după ce militarii americani de la baza Bagram au ars câteva exemplare ale Coranului. Deşi oficialii de la Washington şi-au cerut public scuze, protestele s-au înteţit şi au cuprins, ieri, toate regiunile afgane, cel puţin şase persoane pierzându-şi viaţa în timpul manifestaţiilor violente.

"Moarte Americii!", au scandat afganii care au protestat la Kabul, în faţa celei mai mari baze americane din capitală, Camp Pheonix. "Când suntem insultaţi în acest hal, atunci ieşim cu toţii în stradă", a declarat unul dintre manifes­tanţi, citat de BBC. Protestele au izbucnit luni, când resturi ale mai multor exemplare de Coran incinerate au fost descoperite în dimineaţa acelei zile la o groapă de gunoi administrată de militarii de la baza Bagram care găzduieşte şi o închisoare. Ofiţerii americani au dispus arderea cărţilor sfinte deoareceau bănuiau că talibanii încarceraţi acolo le foloseau pentru a-şi transmite mesaje unii altora.

Incendierea Coranului vine la doar o lună după un alt gest care a scandalizat populaţia afgană: un grup de puşcaşi marini a urinat pe cadavrele unor talibani. Proteste similare au avut loc la Jalalabad, în estul ţării, unde circa o mie de studenţi au blocat principalele străzi ale oraşului, şi în oraşe din provincia Parwan, situată în nordul Afganistanului.

Precedent periculos

Nu este prima dată când afganii ies în stradă pentru a protesta faţă de arderea Coranului. Anul trecut, în aprilie, Filaret Moţco, un angajat român al biroului ONU din Mazar-i-Sharif, a fost linşat, alături de alte şase persoane, de o mulţime furioasă care protesta faţă de gestul unui pastor american de a da foc Coranului. Pentagonul avertizase încă de atunci asupra efectelor grave ale unei astfel de fapte.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/2UZyLJu1KBI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Citiți și:

  • De ce au profanat militarii americani Coranul
  • Afganistan: NATO se scuză, după ce militarii săi au ars exemplare ale Coranului