George Copos. Mare afacerist, finanţator în fotbal, fost om politic. Şi, deloc de invidiat, dublu anchetat de DNA. În timp ce finanţatorul Copos este cercetat de procurorii anti-corupţie într-un dosar care analizează modul dubios în care au fost transferaţi mai mulţi fotbalişti, afaceristul Copos este învinuit că ar fi înşelat statul cu peste un milion de euro, după un "artificiu" realizat cu Fondul Proprietăţii de Stat şi Loteria Română.
Într-un birou imens de la luxosul sediu ANA HOLDING, din apropierea hotelului Crowne Plaza, Copos stă cu ochii aţintiţi spre un laptop care îi arată cum se mai descurcă veşnicul partener al afaceristului - moneda euro. Urmează consultări telefonice cu economiştii săi, prilej pentru mine să studiez acest birou elegant. Diplomele "Zece pentru România" sunt la loc de cinste, încadrând două fotografii din timpul unei vizite la Vatican.
Mai jos, în bibliotecă, observ aceeaşi asociere între afaceri şi credinţă. Astfel, între cărţi de economie şi psihologia afacerilor, se distinge cotorul negru al Bibliei. Într-un colţ, parcă dintr-un alt peisaj, o carte despre Napoleon, pe care se pare că afaceristul a citit-o cel mai atent, pentru că, în conversaţia noastră, avea să îl citeze des pe marele conducător francez.
Copos, subiect de stufoase "volume" DNA
Fostul vicepremier este acuzat de spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la infracţiunea de participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, conform DNA. Procurorii anticorupţie îl acuză pe Copos de o tranzacţie ilegală de spaţii comerciale cu Loteria Română, desfăşurată în 2004. În dosarul transferurilor de fotbalişti, Copos este învinuit de înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani. Finanţatorul este cercetat pentru două transferuri, unul realizat în 1999, iar celălalt în 2003. La primul, l-a transferat de unul singur pe Cristian Dulca, tocmai în Coreea de Sud. O parte din banii de transfer par a se fi pierdut însă pe drum, deoarece Rapidul a plătit impozit doar pe 120.000 din cei 600.000 de euro viraţi de echipa sud-coreeană.
La al doilea, transferul atacantului Florin Bratu la formaţia turcă Galatasaray Istanbul, Copos a avut nevoie de talentaţii impresari Ioan Becali şi Gică Popescu. Pentru ultimul, acest transfer a fost şi ultimul, licenţa de impresar fiindu-i ridicată ulterior.
Ancheta DNA arată că George Copos s-a mulţumit cu destul de puţin, în contul Rapidului ajungând doar 630.000 din cei 2,75 milioane de dolari plătiţi de clubul turc. Totuşi, pentru a fenta Fiscul, doar 100.000 de dolari au fost înregistraţi în contabilitatea clubului. Restul de bani s-au împărţit, inegal, între Ioan Becali şi Gheorghe Popescu. Pe lângă victima sigură, alias statul român, un alt mare păgubit a fost Tractorul Braşov, clubul care l-a format pe Bratu. Din cei aproape trei milioane, Tractorul a primit "mărunţisul": aproape 20.000 de euro.
Aceasta este analiza DNA. Copos are însă o versiune proprie.
După o discuţie de "încălzire" despre sărbătorile de iarnă ale fiecăruia dintre noi, am aflat că, în plus faţă de Copos, am câteva kilograme şi, mai ales, liniştea că zilele următoare nu trebuie să merg la tribunal.
La 22 ianuarie, la Tribunalul Bucureşti vor începe audierile în dosarul "Loteria II". Dosarul transferurilor de fotbalişti este şi el aproape de justiţie, dar Copos pare relaxat, încrezător în puternica sa ariergardă de avocaţi şi în "dovezile clare" pe care pretinde că le are. "Dosare politice"
Fostul vicepremier crede că toate cele rele i se trag de la intrarea în politică. "A fost cea mai mare greşeală a vieţii mele", spune Copos, care a fost membru al Partidului Umanist (în prezent, Conservator) între 2004 şi 2006. În acelaşi timp, a avut funcţii importante în Guvern şi Senat.
"Ambele dosare în care am fost cercetat de DNA sunt politice", spune Copos, care spune că nu are emoţii în privinţa deciziei finale a judecătorilor. Dar are frustrări. "Eu nu aştept recunoaştere, ci corectitudine. Ana Holding aduce anual peste 10 milioane de euro la stat, sub formă de taxe şi impozite". "Ingineria" Loteria II
Afaceristul explică cum Ana Electronics a cumpărat, în 2000, peste 40 de spaţii comerciale, cu suprafeţe cuprinse între 70 şi 130 de metri pătraţi. "A fost o decizie greşită. Spaţiile erau mult prea mici pentru a servi ca unităţi de desfacere".
Şi cum grupul era în pragul falimentului, Copos a decis să le vândă. "Loteria nu a cumpărat niciun spaţiu direct de la mine. Eu am vândut spaţiile către mai multe persoane, iar acestea le-au vândut Loteriei Române". Cert este că 38 dintre aceste locaţii au ajuns în posesia statului român la un preţ exagerat, după acuzaţiile din dosarul DNA.
Copos încheie cu o întrebare: "De ce nicio instituţie a statului nu s-a constituit parte civilă în acest caz". Afaceristul consideră că recunoaşterea legalităţii tranzacţiilor efectuate de ANA cu aceste spaţii de către Comisia Naţională a Valorilor Imobiliare (CNVM) reprezintă scoaterea sa din culpă
Transferurile cu cântec
"Conform contractelor, sumele de bani au intrat în contul Rapidului. Tranzacţiile sunt transparente, prin conturi bancare. Ele pot fi verificate", spune sigur pe el finanţatorul. El spune că poate dovedi că atât cei 450.000 din transferul lui Dulca în Coreea, cât şi, atenţie, cei 1,75 milioane de dolari primiţi pentru Bratu au fost înregistraţi în actele contabile ale Rapidului. Misterul offshore-ului din Cipru
În acţionariatul clubului Rapid apare şi o firmă din Cipru, Megapearl Limited. Totuşi, Copos nu înţelege de ce cooptarea acestei firme este subiect de controversă. "În interiorul UE, este garantată libera circulaţie a capitalului. Am ales să includem această firmă la Rapid pentru că este o firmă cu bani, iar clubul era în pierdere".
Cum trăieşte un afacerist pe timp de criză
Lider al imperiului ANA HOLDING, cu 3.000 de angajaţi în diversele firme din ţară, Copos a exportat, numai prin Ana Imep, marfă de 45 de milioane de euro în 2008. Adică 97% din producţia de la unitatea din Piteşti, unde muncesc peste 1000 de oameni.
Muncesc dar nu vor mai munci, cel puţin nu toţi, deoarece Copos este hotărât să renunţe la o cincime dintre angajaţi.
Omul de afaceri nu îşi face probleme pentru anul 2009 cât îşi face pentru cel viitor. "În 2009, probabil nu voi avea câştig, dar nici pierderi. Însă în 2010, pentru a menţine afacerea, va trebui să folosesc banii puşi deoparte din 2006 până în 2008", spune Copos, care spune că această strategie nu şi-a însuşit-o din cărţi de afaceri, ci de la tatăl său. Acesta din urmă a avut şapte copii, iar, după cum spune Copos, nu putea risca siguranţa numeroasei familii şi punea mereu bani deoparte pentru vremuri mai puţin bune.
Pe lângă intrarea în politică, al doilea mare regret al lui Copos este decizia de a investi în turismul românesc. "Am fost un mare naiv", comentează afaceristul perioada când a hotărât să cumpere cele trei unităţi turistice din Poiana Braşov şi hotelul "Europa", din Eforie Nord.
Despre dezastrul de la Rapid
- În 16 ani, am plătit doar câteva sute de mii de euro impresarilor, sub formă de comision de transfer. În ultimul an, Rapidul a dat impresarilor peste un milion de euro comision. În prezent, situaţia de la Rapid este dezastruoasă
- M-am cam săturat să îl aştept pe Taher. Probabil o să îl dau în judecată
- Am preluat Rapidul, în 1991, pentru a oferi bucurie unor oameni şi pentru a învinge Steaua şi Dinamo, care au trimis de atâtea ori această echipă în "B"
Citiţi şi: Odrasle răsfăţate cu bani din transferuri