Copos, Ana Pauker şi banii statului

Articolele publicate de EVZ despre „amendamentul Copos“ (modificarea Legii sportului prin care cluburilor li s-a permis să-şi folosească jucătorii fără a le face şi contract individual de muncă) i-au deschis patronului rapidist apetitul pentru scris.

Magnatul a trimis miercuri la redacţie al doilea drept la replică în mai puţin de 48 de ore. Mai atent la vechile reflexe, afaceristul a reuşit să evite, de data aceasta, expresii precum „stimate domnule redactor şef“ sau „în lumina celor de mai sus (...) afirm, cu toată tăria şi convingerea...“, mulţumindu-se să nege din nou implicarea sa în modificarea legii amintite.

Observaţiile din editorialul „Bugetul ca o pradă“, apărut în EVZ miercuri, în care sunt constatate beneficiile pe care patronul Rapidului le-a obţinut prin modificarea legii în dauna sportivilor (rămaşi, conform noilor contracte, fără drept la pensie, ajutor de şomaj şi vechime în muncă) sunt catalogate de Copos, în acest „contraeditorial“, drept „sintagme bombastice“, „simple dezinformări“ şi „petarde gazetăreşti“. Drept la replică mai lung decât articolul Nu putem reda integral compunerea magnatului şi din cauza faptului că acesta a scris cu mult mai mult chiar decât editorialul la care face referire.

Redăm totuşi câteva dintre gândurile care l-au frământat joi pe George Copos: „Cert este că, după adoptarea acestei modificări a Legii sporturilor, salariile sportivilor au crescut, bugetele cluburilor sau consolidat iar încasările la buget din sport nu numai că au scăzut, dar s-au majorat consistent. (...) Până în prezent s-a făcut puţin, sau aproape nimic, pentru sprijinirea sportului de performanţă. (...) Iar atunci când se încearcă ceva în folosul sportivilor şi a cluburilor care fac, în mod real, performanţă, iniţiatorii sunt acuzaţi, ca pe vremea Anei Pauker, că bagă în buzunar banii statului. Probabil că redactorul dumneavoastră nu ştie că în multe ţări membre ale UE sportivii de performanţă au statutul profesional de Persoană Fizică Autorizată. (...) Văzând ostilitatea cu care sunt tratate încercările de apropiere de lumea europeană mă întreb, câte odată, dacă chiar vrem să facem parte din această lume sau doar mimăm. Cu atitudini rigide şi lipsite de înţelegere, ca aceea a redactorului dumneavoastră, vom avea nevoie de 100 de ani de acomodare cu Europa“. UEFA cere anularea „amendamentului Copos“ În unele privinţe, fostul vicepremier are dreptate. E trist, dar perfect adevărat că sportul nu e sprijinit, din moment ce, atunci când ajung în guvern, politicenii se ocupă de modificarea legilor, menite să favorizeze propriile buzunare. Exact „Europa“ pomenită de patronul rapidist este aceea care cere imperios fotbalului românesc anularea „amendamentului Copos“, socotit ilegal (Comitetul Executiv al FRF a constituit deja o comisie care să lucreze la modificarea regulamentului).

Văzând opoziţia UEFA şi a UE la ideile patronului rapidist, ajungem la întrebarea acestuia: vrem să facem parte din Europa sau doar mimăm? Gândindu-ne, totuşi, că generaţia afaceriştilor formaţi la şcoala de cadre a PCR nu va dăinui veşnic, putem spera că România se va acomoda cu Europa mai repede de un secol.