Evenimentul Zilei > Actualitate > Copilul tău te întreabă despre sex? Iată ce trebuie să-i spui
Copilul tău te întreabă despre sex? Iată ce trebuie să-i spui

Copilul tău te întreabă despre sex? Iată ce trebuie să-i spui

Sexul este o parte importantă a existenței umane. El înseamnă mai mult decât interacțiunea fizică cu o altă persoană. Ne afectează imaginea pe care o avem despre noi înșine și spune ceva despre alegerile pe care le facem ca bărbați și femei.

Știi foarte simplu și clar ce este sexul. Însă când vine vorba să-i explici și copilului tău lucrurile se complică. Cum îl ajuți pe cel mic să-și facă o imagine sănătoasă despre acest subiect având cu el o conversație care să nu fie stânjenitoare?

Psihologii recomandă ca discuția despre sex să înceapă atunci când copilul este la gimnaziu sau chiar mai devreme. Copiii vorbesc între ei așa că cel mai bine este ca micuțul să obțină informații corecte dintr-o sursă sigură. Adică de la părintele său.
Vorbind cu el despre sex îl ajuți să-și dezvolte o atitudine sănătoasă despre acest subiect și să învețe un comportament sexual resposabil. Ce află din altă parte riscă să nu fie adevărat și să nu reflecte principiile și valorile morale care îți aparțin. La preadolescență și mai apoi în adolescență copilul este capabil să înțeleagă consecințele posibile ale unui act sexual – inclusiv sarcina – bolile cu transmitere sexuală și toate capcanele emoționale care vin la pachet cu o viață sexuală activă.
Să-i vorbești copilului despre sex nu e ca și cum l-ai invita să o facă, atrag atenția psihologii. E bine ca el să înțeleagă ce presupun relațiile intime înainte de a deveni activ sexual.
Despre ce trebuie să-i spui?
–    Informează-l despre anatomia și reproducerea la bărbați și femei
–    Explică-i ce este actul sexual și ce presupune sarcina
–    Ce înseamnă controlul fertilității și al nașterii
–    Alte forme de compoartament sexual: inclusiv sexul oral și masturbarea
–    Orientarea sexuală, inclusiv heterosexualitate, homosexualitate, bisexualitate
–    Aspectele fizice și emoționale pe care le implică sexul, diferențele dintre bărbați și femei
–    Imaginea de sine și presiunea de grup
–    Boli cu transmitere sexuală
–    Violul și riscurile în cazul plimbărilor sau acceptării de a merge în locuri private cu străini sau persoane puțin cunoscute
–    Cum alegem îmbrăcămintea și ce spune aceasta despre comportamentul nostru sexual
Puțini părinți se simt confortabi vorbind cu copiii lor despre sex. N-ar strica să faceți o recapitulare în gând a subiectelor înainte de a începe discuția. De ajutor poate fi și partenerul dvs de viață. Ascultați ce spune copilul dvs și răspundeți la ce vă întreabă.
Cei mai mulți copii se jenează la rândul lor să poarte astfelde discuții cu părinții. Totodată, le e rușine să recunoască atunci când nu știu ceva. E bine să exploatați oportunitățile de a discuta probleme care țin de sexualitate. O astfel de oportunitate poate fi oferită de vizionarea unui film, o carte sau un articol sau apariția unor schimbări vizibile la copilul tău cum ar fi creșterea sânilor sau a părului de pe față.
Explicați-i procesul de maturizare fizică și în ce fel se produce ecitația sexuală neuitând niciun moment să respectați intimitatea copilului dvs. Arătați-i că avți încredere în el că va lua deciziile cele mai bune.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News