Copil operat de apendicită din greşeală

Un copil a fost operat din greşeală de apendicită, din cauza neatenţiei echipei medicale de la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, deşi venise la spital pentru probleme la vezica urinară. Micuţul a fost confundat cu un alt pacient de aceeaşi vârstă şi greutate. Astfel de cazuri se întâmplă destul de des în spitalele din România, din cauza neglijenţei personalului, apreciază surse medicale. Mai mult, modul în care se identifică pacienţii permite astfel de confuzii.

Dacă în spitalele din străinătate fiecare pacient are o brăţară cu un cod de bare, în România pacienţii sunt recunoscuţi după fişa de observaţie, care poate fi pierdută uşor, mai apreciază specialiştii.

A plecat acasă fără analiza pentru care venise

Copilul de nouă ani era programat pe 19 martie pentru un examen cistoscopic, prin care urma să i se examineze vezica urinară cu ajutorul endoscopului. |n locul acestei investigaţii de câteva minute, copilul a trecut printr-o operaţie şi o recuperare de cel puţin două săptămâni. Mai mult, micuţul a părăsit spitalul şi fără analiza pentru care venise, pentru că mai era nevoie de o a doua anestezie generală, pe care nu ar mai fi suportat-o.

Copilul a fost confundat cu un alt pacient din cauză că asistenta care l-a dus în sala de operaţii nu avea la ea fişa de observaţie (care conţinea toate datele pacientului), cum ar fi fost normal. Ajuns în sala de operaţii, nici medicii nu i-au întrebat numele, deşi regula spune cu totul altceva. “Chirurgul trebuie să cunoască bine bolnavul şi trebuie să-l consulte de mai multe ori înainte de operaţie”, subliniază medicul Ion Vasile, şeful clinicii de chirurgie II de la Spitalul Judeţean Craiova.

Deşi recunoaşte vina personalului medical, conducerea spitalului susţine că micuţul a fost greu de identificat. “Nu s-a putut colabora cu pacientul, dansa, cânta. Copiii sunt de obicei emotivi şi uneori nu-şi mai pot spune nici măcar numele”, spune Viorela Niţescu, purtătorul de cuvânt al spitalului.

Amenzi de 10% din salariu

Doctorul anestezist, chirurgul şi asistenta care se fac vinovaţi au primit deja din partea conducerii spitalului o penalizare de 10% din salariu pentru trei luni şi au fost mutaţi la o altă secţie până la finalizarea anchetei Colegiului Medicilor din Bucureşti (CMB). Deşi conducerea spitalului a început ancheta internă în urmă cu trei săptămâni, imediat după incident, de abia ieri a făcut o sesizare şi la CMB.

Tot ieri, Ordinul Asistenţilor Medicali şI Moaşelor din România (OAMMR) s-a autosesizat în acest caz. “Dacă asistenta nu avea fişa de observaţie asupra ei este foarte grav”, comentează Gheorghe Georgescu, preşedintele OAMMR. Birocraţie virilă

Bărbat gravid în acte Medicul de familie Leonora Leahu a reuşit să lase “însărcinat” un tânăr de 20 de ani. Robert Şoldan s-a prezentat la medicul său de familie pentru a obţine un certificat de concediu medical, după ce şi-a rupt un picior. În momentul în care Leonora Leahu a completat formularul a scăpat o eroare trecând, în litere, codul corespunzător pentru sarcină şi lăuzie, nu cel pentru o boală normală. Greşeala a fost observată de colegii de serviciu ai tânărului, când acesta le-a transmis hârtia eliberată de medicul de familie. (Ciprian Iancu)