Copil mort după o anestezie într-o clinică privată | VIDEO

Părinţii unui copil de 3 ani care a murit ieri după ce i s-a făcut o anestezie la Centrul Medical Unirea susţin că medicii nu aveau echipamente de urgenţă pentru a interveni.

Familia unui băieţel de 3 ani care a murit ieri la Centrul Medical Unirea, după ce a fost anesteziat pentru un examen RMN, îi acuză pe medicii din clinica privată că nu au fost pregătiţi pentru a interveni.

Ei susţin că băieţelul a fost resuscitat în condiţii „suspecte”, cu un defibrilator care nu funcţiona şi sunt hotărâţi să acţioneze clinica în judecată. Medicii de la CMU au fost acuzaţi, în urmă cu doi ani, că nu au intervenit pentru a salva viaţa Ralucăi Stroescu, o tânără care a cerut ajutor din cauza extenuării fizice şi care a murit la scurt timp după o consultaţie.

BGS şi SMURD, chemate în ajutor

Părinţii lui David îi acuză pe doctorii de la CMU de neglijenţă. „După ce au încercat resucitarea cu un defibrilator defect, la 15-20 de minute au adus un altul de la o clinică alăturată. Alergau de la un etaj la altul pentru că nu aveau tot ce le trebuia. Îi auzeam tot timpul întrebând: ai o de-aia, ai de-ailaltă?!”, a povestit ieri Ciprian Constantineanu, tatăl copilului.

Copilul a fost resuscitat timp de două ore, de un medic specializat în terapie intensivă, asistat de un neonatolog din spitalul alăturat. După o oră de la începerea manevrei de resuscitate, au sosit şi echipaje ale BGS şi ale SMURD. „Părinţii au insistat ca băiatul să fie resuscitat mai mult de o oră. După 30 de minute, colega noastră de la SMURD le-a explicat că nu mai sunt şanse. S-a mai încercat încă o jumătate de oră”, a povestit Bogdan Opriţa, şeful SMURD Bucureşti.

Tot în cursul zilei de ieri, medicii de la INML au recoltat probe pentru necropsie, examen care va fi efectuat astăzi.

Familia spune că băiatul era cu toate analizele la zi, dar mai avea nevoie de un examen RMN pentru a merge la o intervenţie în Austria. Reprezentanţii CMU susţin că încăperea în care s-a făcut resuscitarea este „conform standardelor” şi că defibrilatorul utilizat iniţial a fost înlocuit în primlele două minute de la începerea intervenţiei.

„S-a respectat protocolul”

„Copilul a fost intubat, i s-a făcut masaj cardiac extern, s-a folosit defibrilatorul şi tot ce a fost prevăzut în protocolul de lucru existent în cadrul serviciului de imagistică”, a declarat ieri Alexandru Popescu, director de comunicare al CMU. Acesta a povestit că micuţului i s-a refuzat o investigaţie similară la Viena, întrucât era în stare destul de gravă. „Copilul nu putea să se ridice, să-şi ţină capul ori să vorbească. Medicii noştri au ales să-l ajute. Au fost două săptămâni de pregătire pentru această intervenţie”, susţine directorul CMU.

Specialiştii în terapie intensivă spun că astfel de situaţii pot să apară ca reacţie alergică la una dintre substanţele folosite la anestezie, tocmai de aceea înainte de administrare trebuie făcute teste. Cazul este investigat de serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei iar centrul a fost închis până la finalizarea anchetei.

ANALIZE REPETATE Copilul nu era la prima investigaţie RMN

David suferea de o afecţiune neurologică numită tetrapareză spastică, boală care afectează mai ales mersul. Uramase multiple tratamente în străinătate, în clinici din Italia, Austria, Ucraina. „Făcuse progrese remarcabile în ultimul timp. Abia ne întorseserăm din Turcia de la înot, iar băiatul era pe calea cea bună de recuperare”, a mai povestit tatăl copilului, imediat după tragedie. Băiatul nu era la prima investigaţie RMN. Părinţii susţin că au fost asiguraţi de personalul CMU că au tot ce le trebuie pentru a interveni în caz de complicaţii.

Părinţii copilului au filmat camera în care acesta a fost resuscitat.