Evenimentul Zilei > Actualitate > COPIL-MINUNE, adus pe lume de o mamă cu leucemie. Cum explică medicii SUCCESUL
COPIL-MINUNE, adus pe lume de o mamă cu leucemie. Cum explică medicii SUCCESUL

COPIL-MINUNE, adus pe lume de o mamă cu leucemie. Cum explică medicii SUCCESUL

O tânără de 29 de ani a născut un copil perfect sănătos, deşi suferă de o formă gravă de cancer şi a făcut chimioterapie în ultimele luni de sarcină. Cazurile de acest gen sunt foarte rare.

Cristina Paţa, din Craiova, a fost diagnosticată cu leucemie acută mieloblastică, pe 17 ianuarie, anul acesta, când era gravidă în luna a şaptea. Nu avusese niciodată probleme de sănătate şi chiar mai are acasă o fetiţă de 2 ani şi opt luni. Pentru că starea ei era gravă, medicii au trecut-o imediat pe tratament.
Fratele tinerei, Marius Paţa, povesteşte că doctorii nu îi dădeau nicio şansă bebeluşului, după prima cură de chimioterapie, iar mamei, doar 5% şanse, după cezariană. "Măduva ei avea doar 10.000 de trombocite, în condiţiile în care un om sănătos are minimum 150.000".
"Analizele fetiţei sunt perfecte"
Medicii de la Spitalul Universitar din Capitală, unde pacienta se află şi acum internată, au luptat însă pentru viaţa ei şi a copilului, iar pe 10 februarie, micuţa Alexia Elena s-a născut sănătoasă, deşi fusese supusă chimioterapiei. Fetiţa a cântărit 2.150 de grame la naştere.
"A fost un moment scurt în care mamei i s-au îmbunătăţit valorile analizelor, iar medicii au zis că dacă nu fac atunci cezariana, nu se mai întâlnesc cu o astfel de ocazie. Şi minunea s-a produs. Fetiţa e absolut normală, nu are niciun defect, i s-au făcut analizele, activitatea cerebrală e în regulă", mai povesteşte Marius.
Medicii sunt rezervaţi însă. "Astfel de cazuri există în literatura de specialitate, dar sunt foarte rare. Noi ne-am luptat în permanenţă pentru sănătatea lor", ne-a declarat şeful secţiei de Hematologie, prof. Ana-Maria Vlădăreanu.
Nevoie mare de sânge
Femeia se află internată în continuare la spital, iar starea ei e critică. Cristina (foto) face a doua cură de chimioterapie, la care medicii speră să reacţioneze mai bine, nemaifiind gravidă. Tânăra are nevoie de transfuzii (grupa 0), întrucât din cauza toxicităţii tratamentului, i-a fost afectată măduva, responsabilă cu producerea celulelor din sânge.
Aflând de cazul Cristinei, mai multe mămici dintr-o comunitate online au mers să doneze sânge. "Am înţeles că la Centrul de Transfuzii din Bucureşti au mers 100 de oameni să doneze pentru ea", spune fratele Cristinei, care face în continuare un apel la ajutor.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: