Copiii se ascund de părinţi pe internet

Copiii se ascund de părinţi pe internet Adolescenţii navighează în reţea nesupravegheaţi, iar părinţii de multe ori nu înţeleg ce fac cei mici în faţa computerelor. Foarte mulţi copii navighează adeseori pe internet fără a fi supravegheaţi de adulţi şi riscă astfel să cadă victime infracţionalităţii. 45% dintre copiii chestionaţi în cadrul unui studiu realizat de Romtelecom şi UNESCO recunosc faptul că au transmis date personale despre ei prin intermediul internetului.

Mai mult de jumătate nu au un părinte alături atunci când utilizează internetul, iar 38% sunt doar uneori secundaţi de părinţi. Nu mai puţin de 46% dintre cei chestionaţi spun că primesc mesaje pe e-mail de la persoane pe care nu le cunosc, iar 22% dintre aceştia obişnuiesc chiar să răspundă. Astfel, riscă să vadă materiale pornografice, să intre în contact cu pedofili sau să furnizeze informaţii care să fie preluate în baze de date. Au fost întrebaţi 3.000 de copii, cu vârste între 7 şi 15 ani, din marile oraşe.

Ieri a fost lansat site-ul www.internetsigur.ro, realizat de Romtelecom şi Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor, prin intermediul căruia copiii pot învăţa să recunoască şi să evite pericolele de pe internet.

Părinţii nu par a fi conştienţi de pericole: într-un studiu online, realizat tot de Romtelecom pe baza răspunsurilor acestora, doar 8% au declarat că ştiu faptul că propriii copii au postat date personale pe diverse site-uri. „Părinţii nu-şi fac datoria nu pentru că nu vor, ci pentru că nu au avut, în copilăria lor, o perioadă similară şi nu ştiu despre ce este vorba. Nu realizează importanţa socializării prin internet“, explică sociologul Marius Pieleanu. Calculatoare cu orar Un pachet educaţional pentru ciclul primar şi cel gimnazial, ce include elemente de siguranţă, a fost lansat luna trecută de Complet Electro Serv SA, în colaborare cu mari producători de software şi de hardware. Printre facilităţile oferite de pachetul „Myria Educaţional“ se află instrumentele de control parental, prin care activităţile pe computer ale celor mici pot fi supravegheate. Ce site-uri a vizitat copilul şi ce a încercat să acceseze, tot ce a văzut sau ascultat în decursul unei zile, precum şi orele la care s-au petrecut acestea pot fi afişate - prin intermediul Windows Vista Home Premium - la accesarea contului de către părinte.

Totodată, poate fi întocmit un orar care va fi respectat de computer în momentul în care intră copilul. De exemplu, calculatorul nu se va supune dorinţei micuţului dacă adultul setează interdicţii pentru zilele săptămânii, în timpul orelor destinate studiului.

Cel puţin în anii trecuţi, astfel de măsuri nu le erau familiare părinţilor: 65% dintre aceştia recunoşteau - potrivit unui studiu realizat de Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet în 2006 - că nu folosesc niciun mijloc prin care să le îngrădească puştilor accesul la siteuri cu conţinut vătămător. Unii nici măcar nu pun interdicţii. Faptul este explicabil prin ruptura între generaţii când vine vorba despre noile tehnologii: 30% dintre copii au părinţi care nu folosesc internetul, arăta acelaşi studiu.

AVERTISMENT Netul îi face vulnerabili la mesajele sexuale

Copiii care navighează pe internet fără să fie supravegheaţi se dezvoltă emoţional mult mai greu, apreciază psihologii. „Timpul petrecut la calculator nu este folosit în mod util pentru a se dezvolta cognitiv, social şi emo- ţional. Ei nu mai sunt implicaţi în activităţi de joc, nu-şi mai dezvoltă socializarea“, susţine psihologul Domnica Petrovai, de la Centrul Naţional de Sănătate Mintală. Al doilea risc la care sunt supuşi copiii care stau pe internet „de capul lor“ sunt abuzurile sexuale. „Sunt site-uri în care copiii sunt atraşi în activităţi sexuale. Preadolescenţii şi adolescenţii sunt susceptibili la astfel de mesaje şi îndemnuri deoarece este şi perioada în care li se dezvoltă sexualitatea“, mai spune specialistul. (Ionela Croitorescu)