Românii trăiesc la limita sărăciei, iar acest lucru se reflectă și în statistici. Aproape jumătate dintre copiii români (49%) de la sate trăiesc în condiții precare, unii chiar în sărăcie extremă, care le limitează dreptul la creștere și dezvoltare fizică normal. Aceasta este concluzia unui raport întocmit recent de Fundația World Vision în care se specifică faptul că 1 din 10 copii din mediul rural din România se culcă flămând.
Dacă la acest fapt se adaugă și alte realități evidențiate de studiul respectiv („2 din 3 familii au fost nevoite, în 2017 și 2018, din cauza lipsei acute de bani, să cumpere alimente ieftine”, „1 din 5 copii e obosit la școală, pentru că a muncit în gospodărie”) atunci dimensiunea sărăciei în care se zbat majoritatea familiilor care trăiesc în mediul rural este înfiorătoare.
De altfel, datele oficiale, prezentate de Eurostat, arată că aproape jumătate dintre copiii din România (49%) se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, fenomen care are consecințe grave pe termen lung, nu doar asupra copilului, ci și asupra întregii societăți. Un alt raport al Organizației Salvați Copiii, intitulat „Ending Educational and Child Poverty in Europe”, prezintă și el statistici mai mult decât îngrijorătoare. Dacă în statele membre ale UE, se specifică în respectivul raport, riscul este de 28% pentru copii, comparativ cu 24% pentru adulți, în țara noastră, diferența este mult mai mare decât media, riscul măsurat în cazul copiilor depășind cu 13 procente riscul de sărăcie în cazul adulților.
Cele mai mici alocații din UE
Nici la capitolul ajutoare sociale pentru copii, România nu stă mai bine. Suntem țara cu cele mai mici alocații din Uniunea Europeană. Astfel, dacă în majoritatea ţărilor europene, alocaţia este de cel puţin 100 de euro, la noi, ea este de cinci ori mai mică. În prezent, alocaţia, în cazul copiilor cu vârste între 2 și 8 ani, este de 84 de lei, echivalentul a 18 euro. Cele mai mari venituri sunt în Olanda, unde elevii încasează lunar 273 de euro. Pe locul al doilea, se află Italia, cu 258 de euro.
În Suedia alocaţiile variază între 120 euro şi 218 euro pentru un copil, în funcţie de numărul de minori din familie. Germania plăteşte câte 164 euro, iar în Finlanda pornesc de la 104 euro pe lună pentru primul copil și ajung până la 189 de euro pentru al cincilea.
Cât privește alocația atribuită în cazul micuților de până la 2 ani ea a rămas aceeași din 2016: 200 de lei, în pofida unei propuneri legislative de acum doi ani în care se făcea referire la majorarea alocației la 450 de lei, cu condiția urmăririi felului în care se cheltuie acei bani. Nimeni nu a mai auzit, însă, nimic de propunerea legislativă cu pricina în pofida asigurărilor date de guvernanți că ea va căpăta concretețe.
Sărăcia duce la abandonul școlar
Sărăcia lucie din mediul rural căreia îi cad pradă copii, se vede cu ochiul liber și din faptul că, anual, în România, aproximativ 30.000 de copii din ciclul primar și gimnazial abandonează școala, conform declarațiilor managerului de proiect Organizația Salvați Copiii, Liliana Bibac. Ea susține că „sărăcia dar și lipsa de informare a părinților sunt cauzele principale ale abandonului școlar. „La sfârșitul anului 2017, erau peste 300.000 de copii în afara școlii, adică nu erau înscriși în nicio formă de învățământ. Iar rândurile lor se îngroașă de la an la an”, a afirmat pentru RFI, Liliana Bibac.