Copiii nevăzători de la Centrul Neghiniță descoperă lumea cu ajutorul Internetului

Copiii nevăzători de la Centrul Neghiniță descoperă lumea cu ajutorul Internetului

Cei care nu văd au propria strategie în a „urmări” un filmuleț rulat cu ajutorul videoproiectului. Atât ei, cât și semi-văzătorii au cântat și dansat într-„O lume minunată” izbucnită din acordurile chitarei lui Cătălin Josan. Terapie spirituală!

Oameni mărinimoşi, zâmbete sincere şi o atmosferă plină de căldură şi voie bună. Acestea sunt cuvintele care descriu cel mai bine întâlnirea dintre voluntarii Asociației Jurnaliștilor Civici (AJC) și micuții de la Centrul de Îngrijire și Găzduire „Neghiniță”, una dintre puţinele instituții dedicate îngrijirii copiilor nevăzători sau semi-văzători din România. Centrul, condus de Elena Asmarandei, funcţionează doar pe perioada anului şcolar. Vara, acești copii cu dizabilități se întorc la familiile lor.

Videoproiector, laptopuri și router pentru internet

Unul dintre cadourile oferite de AJC, un videoproiector, a fost motiv de sărbătoare pentru micuți, într-o zi friguroasă de februarie. S-au strâns cu toții - copii, supraveghetori şi profesori - în holul principal al centrului unde rula cu ajutorul aparatului un filmuleț. Apoi a rulat altul, și altul, și altul. Copiii au aflat, fie doar cu urechile, fie și cu ochii (în cazul celor care nu și-au pierdut de tot simțul văzului) mai multe lucruri despre campania „O şansă copiilor de la ţară”, acţiunile acesteia şi multe alte lucruri care i-au înveselit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Concert de chitară

Centrul a mai primit din partea organizaţiei AJC câteva laptopuri şi un router wireless, menite să creeze copiilor condiţii de studiu mult mai bune, să-i sprijine pe profesori să lucreze mai bine cu micuții, grație porții deschise spre Internet.

Copilașii loviți de soartă au avut parte și de un adevărat concert de chitară, ținut de Cătălin Josan. Micuții și-au depășit, rând pe rând, timiditatea și au sfârșit prin a-l acompania pe interpret. Apogeul a fost atins la primele acorduri ale melodiei „O lume minunată”. Glasurile nevăzătorilor s-au înălțat cu forța bucuriei, ca un adevărat cor. Plăcerea micuților a fost atât de mare, încât ei au și început să danseze, fiecare cum se pricepea, liberi, fără nici o inhibiție. Au urmat momente bune de socializare și mici „gustări”, iar copiii și voluntarii AJC au mai făcut un pas pe calea prieteniei.

Consultați gratuit

Toţi copiii din Centrul „Neghiniță” au fost consultaţi gratuit de câțiva doctori de la Optiblu (sponsor al centrului), printre care şi medicul Roxana Cozubaş, care s-a ocupat de examinarea fiecărui copil în parte. La sfârșitul consultațiilor, copiii au primit bomboane, ca premiu. Cu promisiunea că se vor întoarce, voluntarii AJC au plecat de la centru seara târziu, cu inimile îndoite, dar şi pline de compasiune pentru acești copilași. Întreaga experiență a fost, de fapt, o adevărată terapie spirituală atât pentru nevăzătorii adăpostiți în noul sediu al centrului (obținut printr-un schimb), cât și pentru tinerii voluntari. Firicelele de viață ale ambelor părți au avut de învățat. Împreună și unii de la alții.

Cum puteți ajuta

Contactați echipa „O șansă copiilor de la țară” la adresa de email contact@ ziaruldelatara.ro sau la numărul de telefon 0730.660.424.

Depuneri în contul RO 89BRDE 445 SV 83 64 147 4450, deschis la BRD, filiala Banu Manta, pe numele Asociația Jurnaliștilor Civici, cod SWIFT BRDROBU. CIF 32814287

Donațiile prin Paypal se fac pe adresa donatii@ziaruldelatara. ro