Evenimentul Zilei > Actualitate > REVOLTA PĂRINŢILOR: „Mi se refuză înscrierea copilului la grădiniţă pentru că nu e vaccinat”
REVOLTA PĂRINŢILOR: „Mi se refuză înscrierea copilului la grădiniţă pentru că nu e vaccinat”

REVOLTA PĂRINŢILOR: „Mi se refuză înscrierea copilului la grădiniţă pentru că nu e vaccinat”

Dacă vă gândiţi să renunţaţi total sau parţial la imunizările obligatorii pentru copil, riscaţi să nu fiţi acceptaţi în grădiniţe şi şcoli.

"În această săptămână a trebuit să duc actele medicale pentru înscrierea fetiţei mele la o grădiniţă din Bucureşti. Pe carnetul de imunizări îi lipsea un vaccin, motiv pentu care au refuzat să o primească. Mi-au cerut să merg la Direcţia de Sănătate Bucureşti (DSPB), ca să cer o dispensă specială, cu şanse mici să o obţin", ne-a povestit Maria, a cărei fetiţă merge pentru prima dată în
colectivitate.

"Copiii neimunizaţi pot cauza focare epidemice"

Reprezentaţii Ministerului Sănătaţii spun că decizia refuzării copiilor neimunizaţi în grădiniţe depinde de fiecare unitate în parte.

"O hotărâre de guvern mai veche stabileşte că intrarea în colectivitate poate fi condiţionată de vaccinurile pe care le-a făcut copilul. Măsura se aplică atât în şcoli, cât şi în grădiniţe, unde copilul ar putea răspândi rujeola, rubeola, etc. Părinţii care refuză vaccinarea îşi asumă responsabilitatea pentru o eventuală îmbolnăvire a copilului, în schimb, în colectivitate nu îi putem expune la risc pe cei vaccinaţi", comentează epidemiologul Geza Molnar, consilier în Ministerul Sănătaţii (MS).

De altfel, statistici recente făcute la nivel european arată că în ţara noastră se înregistrează cel mai mare număr de cazuri de rujeolă din UE (din peste 1500 de cazuri depistate în acest an, jumătate sunt în România).

"Riscăm focare epidemice în colectivitate cărora le cad victime copii fără vină. E bine dacă atât cadrele didactice, cât şi insitituţiile şcolare să ţină cont de asta, mai ales că vaccinarea e gratuită", adaugă reprezentanul MS.

Oficialii DSPB sunt şi mai duri şi spun că legea impune ca în grădiniţe şi şcoli, de stat sau private, "să se primească numai cei care prezintă documente care atestă efectuarea imunizărilor obligatorii.
"Se încalcă Constituţia"

Părinţii reclamă însă faptul că decizia de a nu primi copiii nevaccinaţi în sistemul de învăţământ încalcă Constituţia.

"Eu, tată a trei copiii nu îi vaccinez şi sunt printre cei mai sănătoşi, se îmbolnăvesc cel mai rar, forme uşoare şi nu au alergii, astm, şi altele mai grave, gen autism de care sunt suspecte vaccinurile", spune Ciprian Buzner, care se ocupă şi de o grădiniţă din Timişoara.

"La grădiniţa pe care o păstorim în Timişoara probabil că sunt cel puţin 30% din cazuri nevaccinaţi. Noi i-am primit cu drag. Problema corect pusă este dacă să îi primim pe ceilalţi fiindcă aceia sunt purtători de viruşi suplimentari (alteraţi, nepatogeni, cum or ai). Conform Constitituţiei României, acest lucru este interzis. Este la dispoziţia părintelui să decidă ce crede că este mai bine pentru copilul lor", adaugă părintele.
Conform calendarului de vaccinare, următoarele imunizări sunt obligatorii:

Vârsta recomandată

Vaccin

Comentarii

 

Primele 24 de ore

2-7 zile

Hep B

BCG

În maternitate

2 luni

DTPa-VPI-Hib,  Hep B,    

Simultan,

4 luni

DTPa-VPI-Hib

Simultan

6 luni

DTPa-VPI-Hib,  Hep B,    

Simultan

12 luni

DTPa-VPI-Hib,   RRO

Simultan

4 ani

DTPa

 

7 ani (în cls I-a)

RRO

Campanii şcolare

9 ani (în cls III-a)

VPI,

Campanii şcolare

14 ani (în cls VIII-a)

dT

Campanii şcolare

 

 Abrevieri:

    DTPa = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular

    VPI = vaccin polio inactivat

    Hep B = vaccin hepatitic B

    DTPa-VPI-Hib = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B

    RRO = vaccin rujeolic-rubeolic-oreion

    BCG = vaccin de tip Calmette Guerrin

    dT = vaccin diftero-tetanic pentru adulţi

Vaccinurile prevazute în calendarul de vaccinari sunt asigurate gratuit prin maternitate, medicul de familie şi cabinetul medical şcolar.

Citiţi şi:

  • Focar de rujeolă. VEZI ce judeţ este vizat
  • SUNTEM „BUBOŞII” EUROPEI. România are un număr record de cazuri de pojar