Copiii din centrele de plasament din Reșița sunt abuzați fizic, sexual și psihic

Raportul realizat în urma unui control al Consiliului Județean descrie coșmarul din spatele ușilor închise

Abuzuri incredibile se petrec la centrele de ocrotire a minorilor aflați în jurisdicția DGASPC din Reșița. Un control încheiat recent a scos la iveală cum copiii sunt abuzați sau folosiți ca sclavi personali ai șefilor unora dintre centre. Unul le dă bani ca să îi hărțuiască pe subalternii săi, spre propriul amuzament, sau îi recompensează cu bani pentru țigări și droguri. Țigările și drogurile sunt „plata” tăcerii lor vizavi de chefurile stropite bine cu alcool, organizate de același șef, în incintă.

Toate problemele au fost consemnate în raportul unui control efectuat la Direcţiei pentru Protecţia Copilului Caraș-Severin de către Consiliul Județean, iar lucrurile au fost făcute publice săptămâna aceasta. „Am declanșat acest control pe baza sesizărilor primite în ultimele luni, prea multe, am considerat noi; iar în urma celor constatate am sesizat Comisia de Disciplină și instituțiile abilitate”, arată Ionuț Popovici, vicepreședintele CJ Caraș Severin.

„A premiat o beneficiară, după tentativa de suicid”

Comisia de control a CJ Caraș Severin a constatat sute de abuzuri la care au fost supuși beneficiarii centrelor de ocrotire a minorilor. În urma audierii și mărturiilor personalului angajat al centrelor, cât și ale beneficiarilor, se relevă (…) organizarea de chefuri de către fostul șef al Complexului de Servicii Sociale Reșița în incinta centrului, după orele de program cu unele persoane din conducerea direcției; angajarea rudelor apropiate la Centrul Bunavestire Caransebeș; primirea și pretinderea de foloase necuvenite de către șeful centrului de la un angajat“, se arată în raport.

Aceste aspect reprezintă doar vârful aisbergului. Un angajat „fără pile” a fost obligat să demisioneze după ce nu a mai cotizat, lunar, cu țuică la același șef de instituție din Caransebeș. Iar ororile nu se opresc aici.

De un umor negru care nu ar avea ce căuta într-o instituție de ocrotire a copiilor, „șeful Centrului Bunavestire Caransebeș le dă bani anumitor beneficiari pentru a cauza probleme angajaților. De asemenea, le dă bani beneficiarilor pentru țigări și droguri și a «premiat» o beneficiară, după tentativa de suicid, cu suma de 10 lei”, mai este notat în raport. Individul e acuzat și de faptul că împreună cu fiul său se poartă dictatorial cu ceilalți angajați și cu copiii aflați în ocrotire, că le consumă mâncarea și îi punea pe copii să fure alimente, în favoarea sa.

Şeful libidinos

Nici șeful Complexului de Servicii Sociale Reșița nu era mai breaz. Sunt mărturii notate în raport despre cum le abuza sexual și psihic pe fete și pe angajate, cărora le făcea avansuri, le mângâia pe fese sau le săruta fără voia lor. Uneia din fete i-a spus că „e un test” pe carel aplică și altora. Pe băieți îi bătea constant și dureros. După ce a trecut prin centrul condus de Florin Ștefu, un copil s-a sinucis, iar cazul a fost mușamalizat ca și altele în care copii bătuți de educatori sau șefi de centre de plasament au ajuns la spital la Timișoara cu traumatism cranio-cerebral, sau cu răni deschise pe brațe.

La un centru de plasament din Oravița copiii nu au de condiții elementare de viață. La baie nu aveau săpun sau hârtie igienică, primeau medicamente și alimente expirate. Fără să existe recomandarea unui psihiatru, erau legați de pat sau li se administrau medicamente psihoactive, se mai arată în raportul citat.

Şefa Direcţiei nu vrea să fie deranjată

Pusă în fața evidenței relelor intenții cu care conduce instituția, Ana Vasile, șefa DGASPC Caraș Severin, se plânge că în mod nejustificat e bombardată de controale. „Anul trecut am avut peste 60 de la AJPIS. Le-am contestat, pe unele în instanță, și le câștigăm”, spune femeia. Înaintea controlului de la Consiliul Județean și-a convocat subalternii, le-a recomandat să zâmbească și i-a amenințat subtil: „eu voi rămâne șefă, cine vorbește o s-o pățească”. Tot ea le-a recomandat subalternilor să nu o „deranjeze” cu sesizarea neregulilor, dacă vor să aibă viață bună.