Copiii autisti, tratati ca acum 30 de ani

Copiii autisti, tratati ca acum 30 de ani

Medicul Simona Thiery crede ca micutii bolnavi ar avea o viata normala daca doctorii le-ar da mai multe sanse.

Simona Thiery este unul dintre putinii specialisti romani in fizioterapie pediatrica. A fost directorul medical al unuia dintre cele mai cunoscute centre de frumusete din Bucuresti, dar a renuntat la industria luxului. Acum este fiziokinetoterapeut la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucuresti si consultant pe probleme medicale in cadrul unei fundatii. Ingrijeste micutii cu paralizii cerebrale, scolioze, cifoze, copiii cu autism ori pe cei afectati de arsuri grave. Chiar daca este specializata si in recuperarea adultilor, medicul prefera sa lucreze cu cei mici: ei nu mint si comunica mai usor cu medicul decat adultii.

EVZ: La ce nivel este recuperarea pediatrica in Romania? Simona Thiery: Exista doua-trei centre unde se poate face recuperare pediatrica, dar nu se respecta peste tot protocoalele de lucru internationale. Se face recuperare ca acum 30 de ani.

Multi dintre copiii cu autism de la noi nu beneficiaza de programe de recuperare pentru ca sunt specialisti care nu le dau nicio sansa si parinti care ii cred. Cum explicati asta? La noi exista, deocamdata, o lipsa majora de informare si nu se tine cont de ceea ce se face in marile centre de-afara. Se lucreaza cu metode ce tin de istoria medicinei. Copiii nu beneficiaza corect de programe de recuperare, iar unii dintre ei nu sunt diagnosticati in Romania, ci in strainatate. Sunt copii autisti care, dupa programele de recuperare, reusesc sa se integreze in societate, sa mearga la facultate. Sunt copii destepti, dar ca sa-i ajuti sa progreseze trebuie sa stii sa intri pe frecventa lor.

Sunt parinti care isi duc foarte tarziu copiii la un specialist in recuperare. Ce se poate face pentru a schimba situatia?Parintii trebuie sa-si observe foarte bine copiii. Daca acestia nu isi pot folosi mana dreapta asta nu inseamna neaparat ca sunt stangaci. Poate au o tulburare neuromotorie! Un copil cu probleme, care incepe recuperarea pediatrica la trei-patru luni, poate ajunge sa aiba performante asemanatoare unui copil normal.

Ce rol are in diagnosticarea precoce a afectiunilor neuromotorii medicul de familie?Acestia trebuie sa cunoasca bine schema dezvoltarii neuromotorii la copil: cand trebuie acesta sa stea in sezut, cand trebuie sa gesticuleze, cand trebuie sa spuna primele cuvinte. Ar fi utile supraspecializarile.

De ce ati parasit industria frumusetii pentru recuperarea pediatrica? In industria frumusetii sunt multi care isi fac bine treaba, in recuperarea pediatrica sunt putini care se pricep.

CV

Simona Thiery

Data nasterii: 23.01.1966 Stare civila: casatorita, un copil Studii: Facultatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, Bucuresti; Stagii de pregatire: stagiu clinic in cadrul Centrului de recuperare neuromotorie din Pen Bron, Franta (recuperare pediatrica, recuperare neurologica)

Activitate profesionala:

*1999 pana in prezent: fiziokinetoterapeut specialist la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” *2000 pana in prezent: consultant pe probleme de recuperare medicala al fundatiei SERA-Romania *2005-pana in prezent: managing partner Recover, coordonator programe de recuperare medicala

Pe scurt despre...

Sistemul medical romanesc: oamenii care il reprezinta sunt tributari unui sistem invechit Spitalele din Romania: unele stau bine cu dotarile, dar nu au specialisti care sa-i reprezinte in toate domeniile Medicii romani: unii isi construiesc statui, se catara in varful lor si uita sa mai coboare, altii incep sa-si construiasca statui prin propria pregatire, dar sistemul nu-i ajuta, iar ultima categorie este reprezentata de cei care investesc mult in pregatirea lor, dar risca sa fie inghititi de sistemul sanitar romanesc

Ne puteți urmări și pe Google News