Un incident grav s-a petrecut la Odorheiul Secuiesc, la internatul unui liceu. Patru copii au fost prinși sub un perete care avea o suprafață de 200 de metri pătrați. Este vorba despre o clădire veche de mai bine de 100 de ani. Autoritățile au reușit să-i scoată pe cei patru din dărâmături, însă unul dintre ei nu a supraviețuit
Update 8: Adolescenta trimisă pentru îngrijiri medicale la Târgu Mureș a suferit o fractură de coloană vertebrală. Informația a fost prezentată de președintele UDMR, Kelemen Hunor.
Update 7: Autoritățile care au intervenit pentru salvarea elevilor au încetat operațiunea și s-au retras. Echipajele de salvare au reuşit să scoată de sub dărâmături patru adolescenţi cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani: Este vorba deste trei fete şi un băiat care, din păcate, nu a răspuns manevrelor de resuscitare.
„Acţiunile de căutare-salvare au încetat, forţele de intervenţie se retrag. Bilanţ final: o victimă decedată, o victimă cu traumatisme severe, intubată, două victime conştiente, cu diverse traumatis”, au precizat reprezentanţii ISU Harghita.
Forţele ISU Harghita implicate în misiune au fost sprijinite şi de Salvamont, cu câini de căutare, precum şi cu o dronă cu cameră de termoviziune.
Conducerea ISJ ridică din umeri
În acest context, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita a declarat că internatul Liceului „Tamasi Aron”, al cărui perete s-a surpat, găzduieşte aproape 97 de elevi. Inspectorul şcolar general adjunct, Cristinel Glodeanu, a declarat că imobilul nu era încadrat în categoria clădirilor cu risc seismic.
„La începutul anului şcolar au fost verificate mai multe unităţi de învăţământ, în echipe mixte, împreună cu Instituţia Prefectului, cu colegii de la ISU, de la DSP, bineînţeles, şi de la Inspectoratul Şcolar. Această clădire este a Bisericii Romano-Catolice şi momentul în care astăzi, s-a întâmplat, a fost prima dată când am aflat că există o problemă acolo, la acest internat. Din datele pe care le-au completat unităţile de învăţământ privind clădirile pe care le au, sunt trei clădiri, două au fost încadrate în risc seismic 3, aceasta era neîncadrată în risc seismic.
Celelalte două clădiri au fost reabilitate, o reabilitare a fost făcută la o clădire în intervalul 2018 - 2020, cealaltă a fost reabilitată în intervalul 2020 - 2022, iar aceasta (a internatului - n.r) nu a fost reabilitată şi nici nu era în curs de consolidare. Menţionez, încă o dată, că nu sunt clădirile şcolii, ci sunt închiriate (...), se află în proprietatea Arhiepiscopiei Romano-Catolice”, a declarat Cristinel Glodeanu.
Update 6: Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că fata aflată în comă nu poate fi transportată la Târgu Mureș cu elicopterul. Întrucât condiţiile meteo nu permit transportul, aceasta va fi dusă cu o unitate mobilă de Terapie Intensivă.
Update 5: Adolescentul scos inconștient de sub dărâmături nu ar fi supraviețuit, conform informațiilor furnizate de Antena 3. El nu ar fi răspuns manevrelor de resuscitare ale paramedicilor. Conform presei locale, însă, acesta ar fi fost transportat la spital în stare de inconștiență. Se pare, însă, că autoritățile au fost nevoie să declare decesul, în cele din urmă.
Cea de-a patra victimă nu a mai putut fi resuscitată, a declarat Alina Maria Ciobotariu, purtătorul de cuvânt al Detașamentului Județean de Pompieri Harghita.
Update 4: Potrivit presei locale, una dintre fetele scoase de sub dărâmături este în comă. Ea urma să fie trimisă, în stare gravă, la Spitalul din Tâîrgu Mureș, după ce i s-au făcut investigații la spitalul din Odorheiul Secuiesc.
De asemenea, ultima victimă salvată, un băiat, este inconștient și a fost transportat la spital, după ce a fost resuscitat.
Update 3: Cea de-a patra victimă, un adolescent, a fost scoasă de sub dărâmături. Deși autoritățile au reușit să comunice cu acesta, starea lui s-a agravat, iar acum salvatorii caută să-l resusciteze. Băiatul se află într-o stare gravă, dat fiind că a stat mai bine de două ore sub peretele prăbușit.
Clădirea al cărei perete s-a prăbușit se află în proprietatea Arhiepiscopiei Romano-Catolice, iar Primăria Odorheiu Secuiesc plăteşte anual peste 300.000 de lei chirie. Potrivit inspectorului școlar general adjunct, Cristinel Glodeanu, clădirea nu era încadrată în risc seismic. El a precizat că imobilul ar fi avut toate avizele, iar în aceste zile se făceau unele lucrări de consolidare.
Pe de altă parte, ISU Harghita nu a comunicat dacă imobilul respectiv avea autorizații de siguranță și putea fi folosit pentru găzduirea elevilor.
Sursa foto: SZÉKELYHON
Update 2: Salvatorii ISU au reușit să găsească cel de-al patrulea copil, aflat sub dărâmături. Acesta este conștient și comunică cu autoritățile și se fac eforturi petnru a fi salvat. La operațiunea de salvare participă și lucrători din Serviciul Salvamont din Harghita. Aceștia au adus câini de salvare și o dronă cu termoviziune.
Update 1: Ministra Ligia Deca a comentat situația de la Odorheiul Secuiesc, precizând că pentru clădirile aflate în risc seismic există fonduri de reabilitare. Ea și-a exprimat compasiunea față de victimele accidentului și a afirmat că ministerul va oferi tot sprijinul necesar.
Copii îngropați sub peretele prăbușit al unui internat din orașul Odorheiul Secuiesc. ISU Harghita a precizat că, din informațiile preliminarii, au fost prinse sub dârâmături patru adolescenți. Dintre acestea, trei au fost salvate, una fiind într-o stare gravă. Conform primelor informații, peretele care s-a prăbușit avea o suprafață de 200 de metri pătrați.
O astfel de tragedie, ca peretele unui internat școlar să se prăbușească nu s-a mai întâmplat în ultimii 34 de ani, din 1989 și pînă în prezent.
Copii îngropați sub un perete prăbușit
Reprezentanții ISU Harghita au transmis că un perete al internatului Liceului Tamași Aron, din Odorheiul Secuiesc, Harghita, s-a prăbușit. Sub dărâmături au fost prinși patru copii, din care trei au fost scoși. Una dintre victimele salvate era conștientă, una semiconștientă și una aflată în stop cardio-respirator cu manevre de resuscitare în curs.
„Până în acest moment au fost extrase 3 victime, 1 conștientă, 1 semiconștientă și 1 aflată în stop cardio respirator cu manevre de resuscitare în curs”, transmite ISU Harghita.
În prezent, lucrătorii ISU lucrează pentru degajarea dărâmăturilor, astfel încât să-l salveze pe cel de-al patrulea copil.
„Azi la ora 16:00 a fost anunțat faptul că s-a prăbușit un perete la internatul Liceului Tamási Áron din Municipiul Odorheiul Secuiesc, cu posibili minori surprinși sub dărâmături. Suprafața afectată este de aproximativ 200 de metri pătrați”, transmite ISU Harghita.
Intervenție de urgență la liceu
La locul intervenției au fost trimise două mașini de stingere, una de descarcerare, un camion, un container multirisc, o ambulanță SMURD, două ambulanțe SAJ, trei echipaje ale serviciilor voluntare pentru situații de urgență. Lucrătorii ISU Harghita au intervenit pentru a salva cei patru copii aflați sub dârâmături.
Aceștia iau în considerare și varianta ca sub peretele prăbușit să se mai afle și alte persoane, despre care nu se știe nimic.
Cei trei copii care au fost scoși de sub dărâmături au fost preluați de autorități și transportate la Spitalul din Odorhei pentru îngrijiri și investigații. Prima fată, care a fost salvată, a suferit o fractură de claviculă și o fractură de membru superior. Presa locală susține că sub dărâmături s-ar mai afla un copil, un băiat, și este căutat.
Copii prinși sub dărâmături
Clădirea internatului a cărui perete s-a prăbușit urma să intre într-un proces de reabilitare, conform prefectului județului Harghita, Peter Sandor. Acesta nu a știut să dea informații despre starea internatului sau dacă avea autorizațiile legale.
„Clădirea urma să intre în reparație. Din punctul meu de vedere contează acum un singur lucru: ca acel copil să fie scos și apoi vom avea timp să dezbatem despre situația clădirii. Specialiștii vor stabili ce s-a întâmplat, nu are rost să povestim noi”, a declarat prefectul.
Liceul Tamási Áron din Municipiul Odorheiul Secuiesc are o vechime de peste 100 de ani, fiind construit în anul 1910. Clădirea care s-a prăbușit datează din 1890, având o vechime de peste 130 de ani.