Copii cu handicap, bătuți și umiliți de instructori de educație: „Dă-le să zacă!”

Copii cu handicap, bătuți și umiliți de instructori de educație: „Dă-le să zacă!”

O anchetă a polițiștilor din Prahova, derulată pe parcursul a patru luni de zile, scoate la iveală adevărate orori care ar fi avut loc într-un centru de plasament, din Ploiești.

 Așa cum reiese din cercetările oamenilor legii, de ani de zile, copiii nimănui, cu handicap fizic și psihic, abandonați de părinți sau lăsați în grija statului, au avut parte de un tratament greu de imaginat la Centrul „Sfântul Andrei”, din Ploiești.

 

Dată în vileag de fostul soț

Ne puteți urmări și pe Google News

Ancheta a fost demarată, astă-vară, de Protecția Copilului și de polițiști după publicarea, pe contul de Facebook „Și noi suntem familie”, a unor convorbiri între două asistente. Episodul a fost dezvăluit de un bărbat de 38 de ani, aflat în divorţ cu una dintre îngrijitoare. Una dintre asistente, Nicoleta A., cu vechime mai mare în centrul de plasament, o sfătuia pe Cristina E., proaspăt angajată, cum să îi bată pe copii și cum să fure dulciuri, fructe sau alte alimente destinate micuților. Iată câteva dintre sfaturile pe care le dădea Nicoleta Apostol: „Cât l-am bătut eu pe ăla...dacă ar şti să spună” (…) „Când dai...nu îi previi. Te uiţi, dai cât poţi şi îi spui: să nu mai strig la tine de două ori că îţi crăp capul” (…) „Dă-le să zacă. Să te ştie de frică. Acum la început. Simona îi bate rău. Ai văzut cum ascultă ăia de ea? Dă-le la baie, pe furiş”.

În Centrul de Servicii Comunitare „Sfântul Andrei” din Ploieşti se află 55 de copii, cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani. Este vorba despre minori cu handicap separaţi, temporar sau definitiv, de părinţii lor, care au nevoie de protecţie specială.

 

11 persoane reținute

După semnalarea faptelor în spațiul public, polițiștii de la Direcția Operațiuni Speciale, în baza unui mandat emis de un procuror de la Parchetul Ploiești, au pus sub urmărire angajații suspectați de rele tratamente aplicate minorului. Astfel, susțin surse judiciare, au fost identificate 15 persoane suspecte de maltratarea copiilor sau de complicitate cu agresorii. Au fost efectuate patru percheziții, marți, iar procurorul a decis reținerea a șapte femei și a patru bărbați, angajați ca instructor de educație și îngrijitor.

Oficiali din rândul anchetatorilor ne-au precizat că cei 11 foloseau un limbaj trivial adresând copiilor expresii jignitoare și amenințări. Unii dintre copii ar fi fost loviți cu pumnii și picioarele, iar cei cu nevoi special erau lăsați nesupravegheați.