Copii de vânzare, la 15.000 de euro

Copii de vânzare, la 15.000 de euro

Deschiderea primului centru destinat mamelor surogat a creat controverse în Polonia. Conducerea centrului a realizat o listă de preţuri şi au apărut deja primii clienţi. Presa locală a vehiculat informaţii potrivit cărora un copil va putea fi cumpărat cu sume cuprinse între 15.000 şi 22.500 de euro. Fondatorii clinicii au motivat că un astfel de proiect poate constitui una dintre soluţiile problemei demografice cu care se confruntă Polonia.

Potrivit statisticilor oficiale, natalitatea a scăzut continuu în ultimii ani, în condiţiile în care peste un milion şi jumătate de cupluri poloneze nu pot face copii.

Reprezentanţii Bisericii Catolice sunt cei mai inverşunaţi critici ai proiectului, în pofida sprijinului manifestat de polonezi, informează Pravda.

Condiţiile "contractelor" 

Potrivit publicaţiei poloneze Noviye Izvestia, 37 de femei s-au oferit să îi ajute pe cei care nu pot face copii.

Specialiştii centrului au precizat că, în cadrul "tranzacţiei", se iau în considerare mai multe aspecte.

Primul dintre acestea este domiciliul celor implicaţi, astfel încât întâlnirea accidentală a mamelor surogat cu fiii lor să nu fie posibilă.

În plus, mamele surogat sunt supuse unor analize complexe şi trebuie să prezinte documente privind istoria medicală. Mai mult, ele sunt obligate ca pe timpul sarcinii să nu fumeze sau să consume alcool. Cel mai important aspect al contractului încheiat este cel prin care mamele surogat renunţă la toate drepturile asupra copiilor născuţi.

De partea cealaltă, şi părinţii adoptivi trebuie să respecte mai multe angajamente.

În primul rând, ei sunt obligaţi să adopte copilul, indiferent dacă se naşte sănătos sau nu, şi trebuie să îi asigure o viaţă decentă.

În Polonia, subiectul mamelor surogat a fost unul foarte discutat în ultima perioadă, după ce mai multe sondaje de opinie au arătat că cetăţenii iau în considerare această posibilitate din ce în ce mai serios.

Legea privind fertilizarea artificială este blocată în parlamentul polonez, în principal, din cauza criticilor Bisericii. Unele voci susţin că mamele-surogat ar putea constitui o soluţie de compromis, poveşti asemănătoare regăsindu-se şi în cărţile sfinte.

Avocatul Noel Keane este cunoscut ca fiind cel care s-a luptat pentru legalizarea procedurii, în anii '80. Pe plan mondial, există mai multe ţări care nu acceptă încă aceste practici.

Populaţia României, în continuă scădere

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în ultimii ani, populaţia României a înregistrat scăderi semnificative. Astfel,

Estimările arată că linia descendentă va continua în viitor, existând posibilitate ca până în 2050, populaţia să ajungă până la 16 milioane.

Ne puteți urmări și pe Google News