Cooperare militară SUA-Cipru. Turcia sare-n tavan!

Cooperare militară SUA-Cipru. Turcia sare-n tavan!

În ultimii ani, relațiile dintre Statele Unite și Turcia au fost complicate și tensionate. La acestea se adaugă și forajele gaziere turce în Zona Economică Exclusivă a Republicii Cipru, țară mambră a UE.

Și, după ce a interzis livrarea aeronavelor F-35A către forțele aeriane turce, parlamentarii americani au mers chiar mai departe, hotărând să ridice embargoul privind armele pe care Statele Unite l-au impus Republicii Cipru în 1987 , cu speranța de a încuraja reunificarea insulei, tăiată la jumătate de la crearea Republicii Turce a Ciprului de Nord în 1974.

Pentru cei doi senatori aflați în spatele acestei ridicări a embargoului, și anume democratul Robert Menendez și republicanul Marco Rubio,  ideea era să faciliteze un parteneriat strategic între Washington și Nicosia și să încurajeze cooperarea dintre Cipru , Grecia și Israel ca parte a proiectului de gazoduct EastMed, pe care Turcia încearcă să-l torpileze.

Iar această cooperare între Statele Unite și Republica Cipru se va materializa la nivel militar. Miercuri, secretarul American de Stat Mike Pompeo a anunțat că Washingtonul și Nicosia își vor consolida cooperarea în domeniul apărării.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Pentru prima dată, Departamentul de Stat intenționează să acorde acestei țări (Cipru) fonduri pentru pregătirea militară”, a declarat ministrul de externe al SUA.

„Aceasta face parte din eforturile noastre de a ne consolida relațiile cu partenerii regionali cheie pentru a promova stabilitatea în estul Mediteranei”, a explicat Mike Pompeo.

Această decizie nu a fost încă aprobată de Congres. Dar aceasta ar trebui să fie o formalitate.

După cum era de așteptat, Turcia a reacționat imediat la anunțul făcut de șeful diplomației americane.

„Vrem să-i amintim aliatului nostru american că tratarea celor două părți ale insulei în mod egal este un principiu al ONU”, a declarat ministerul turc de Externe.

„Acest gen de măsuri nu contribuie la eforturile de a găsi o soluție la problema cipriotă, ci întăresc mai degrabă atitudinea fără compromisuri a părții cipriote și grecești”, a adăugar ministerul turc.

Insistând că decizia americană „nu va ajuta la restabilirea unei atmosfere de încredere pe insulă și nici la restabilirea păcii și stabilității în estul Mediteranei”.