Evenimentul Zilei > International > Conversație telefonică Trump-Putin. Ce au pus la cale cei doi lideri
Conversație telefonică Trump-Putin. Ce au pus la cale cei doi lideri

Conversație telefonică Trump-Putin. Ce au pus la cale cei doi lideri

Cei doi grei ai politicii mondiale, Vladimir Putin și Donald Trump au discutat la telefon despre cele mai arzătoare probleme ale lumii.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin și al Statelor Unite, Donald Trump, au avut o convorbire telefonică în care au discutat despre despre stabilitatea strategică și despre controlul armamentelor. Anunțul cu privire la convorbirea telefonică pe care au purtat-o cei doi lideri mondiali a fost făcut de reprezentanții Kremlinului, într-o informare pentru presă.

Cei doi au confirmat, astfel, prin covorbirea telefonică pe care au purtat-o, că este nevoie de mai multe  consultări în legătură cu tratatul ruso-american START, privind reducerea armelor strategice ofensive.

Tratatul START, care fixează pragul maxim al arsenalelor nucleare ruse și americane, urmează să expire în luna februarie a anului viitor. Rusia propune ca acordul să fie prelungit cu încă cinci ani.

În acest sens, de-a lungul acestei perioade, între reprezentanții celor două state au avut mai multe runde de consultări ruso-americante, ultimele desfășurându-se în luna iunie. Consultările pe tema tratatului START urmează să fie reluate săptămâna viitoare la Viena, capitala Austriei.

Totodată, în cadrul convorbirii, Vladimir Putin și Donald Trump au abordat și problema Acordului nuclear iranian, subliniind necesitatea eforturilor internaționale pentru menținerea stabilității în regiune și a regimului de neproliferare a armelor nucleare.

Luni, președintele iranian, Hassan Rouhani, a transmis președintelui rus, Vladimir Putin, un mesaj al cărui conținut nu a fost dezvăluit publicului larg. După acest mesaj, oficialii de la Kremlin au declarat că Rusia se va opune, în Consiliul de Securitate, instituirii unui embargo total asupra livrărilor de arme în Iran, așa cum doresc Statele Unite și aliații săi.

De asemenea, Rusia, prin Vladimir Putin, se opune și prelungirii actualelor restricții impuse statului Iranian.

Pe de altă parte, Kremlinul a precizat că Vladimir Putin și Donald Trump şi-au confirmat sprijinul pentru inițiativa liderului rus privind organizarea unui summit pe probleme de securitate, la care să fie prezenți și cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate, conform unui material RRA.

OMS se implică în combaterea dezinformării. Proiectul secret la care lucrează experții

EvZ TV. De ce prind teoriile conspirației la români. Opinia unui renumit psiholog

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: