Evenimentul Zilei > International > Conturile de pe reţelele de socializare ale adepţilor Statului Islamic, blocate de o nouă echipă de poliţie
Conturile de pe reţelele de socializare ale adepţilor Statului Islamic, blocate de o nouă echipă de poliţie

Conturile de pe reţelele de socializare ale adepţilor Statului Islamic, blocate de o nouă echipă de poliţie

Europol, agenţia de poliţie europeană, va înfiinţa o echipă de poliţie pentru urmărirea şi blocarea conturilor ce au legătură cu Statul Islamic de pe reţelele de socializare, relatează BBC News Online.

Americanii au realizat recent un studiu care a identificat cel puţin 46.000 de conturi pe Twitter legate de gruparea militantă, multe dintre ele ajutând la recrutarea noilor membri ISIS. Agenţia de poliţie europeană Europol va colabora cu firmele deţinătoare de reţele de socializare pentru a urmări aceste conturi. Scopul este de a le închide la câteva ore de la deschiderea lor, informează Mediafax.

Europol crede că aproximativ 5.000 de cetăţeni europeni, inclusiv din Marea Britanie, Franţa, Belgia şi Olanda, au călătorit către teritoriile controlate de Statul Islamic

Rob Wainwright, directorul Europol, a declarat pentru The Guardian că noua echipă, a cărei muncă va începe la 1 iulie, va avea ca scop să "identifice liderii de reţele online". Dar urmărirea tuturor conturilor de pe reţelele de socializare legate de ISIS este o sarcină mult prea mare.

Analiştii de la Brookings Institution din Washington afirmă că numărul conturilor de Twitter legate de SI ar putea fi de 90.000.

În februarie, trei adolescente – eleve la aceeaşi şcoală din Londra – au plecat de acasă către Turcia, apoi Siria. Ulterior a reieşit că una dintre fete, Shamima Begum, fusese în legătură pe Twitter cu soţia unui combatant ISIS.