Dan Andronic și jurnalistul Mirel Curea, au fost invitați la o nouă serie a podcastului „HAI LIVE! Cu Turcescu”. Ediția poate fi vizionată pe canalul de Youtube „Hai România”.
În acest episod se poartă o discuție despre scandalul de la Spitalul Pantelimon. Invitații dezbat această speță cel puțin ciudată.
Logica din spatele scandalului de la Pantelimon
Dan Andronic a subliniat faptul că, din punct de vedere logic, sunt dificil de acceptat acuzațiile la adresa medicilor. Astfel, această presupusă acțiune colectivă de sabotaj nu ar aduce nici un fel de beneficiu evident. În cadrul discuției s-a mai punctat faptul că acest tip de comportament se poate întâmpla în cazuri izolate, dar este greu de crezut că această politică poate fi aplicată la scară largă.
„În primul rând, vreau să spun că am stat de vorbă mult cu Mirel pe această temă. De la începutul scandalului, acum câteva luni, pe unde m-am dus, în general la RomâniaTV, am spus că eu nu cred în ipoteza în care niște medici își omoară pacienții ca să facă rost de paturi. Mi-se părea o fractură logică în toată această poveste. Pot să înțeleg că cineva înnebunește sau că cineva se crede Dumnezeu, pot să accept deviații de moment sau tratamente nereușite. Nu pot să accept că era vorba de o politică”, a spus Dan Andronic în cadrul podcastului.
„Mintea mea refuză să înțeleagă lucrul acesta. În sensul în care niște medici se coalizează la ATI să elimine oameni ca să facă rost de paturi. Pentru medici este același lucru că au un bolnav care urmează să mai trăiască trei zile sau că au un pacient care trăiește trei luni. Primesc aceiași bani”, a mai adăugat jurnalistul.
Probabilitatea ca medicii să o ia razna în același timp
Mirel Curea își susține ipoteza cu privire la conspirațiile improbabile în ceea ce privește scandalul de la Pantelimon. Acesta face apel la cei cu un minim de gândire critic și spune că acuzațiile aduse medicilor, de la Spitalul Pantelimon, sunt improbabile din punct de vedere probabilistic.
Curea admite că un medic poate suferi o anumită cădere psihică în urma căreia ar recurge la anumite gesturi neomenești. Cu toate acestea, consideră imposibilă varianta ca mai mulți medici să aibă parte de același episod simultan.
„Pentru cine are cât de cât aparatul critic pus la punct din capul locului ar fi putut să își pună niște întrebări foarte simple. De ce începi un tratament cu un om dacă tu ai de gând să îi oprești tratamentul ca să îl omori? O altă întrebare pe care ar fi trebuit să și-o pună oamenii în capul locului este dacă un medic o poate lua razna. Se poate acest lucru. Face un debut de schizofrenie și sare cu bisturiul la un coleg să-I taie gâtul. Daca asta este posibil, mai mulți medici să înnebunească în același timp și să interneze oameni ca să-i omoare sau să le înceapă un tratament ca să îl oprească a doua zi, așa ceva este exclus probabilistic”, a susținut Mirel Curea.