Controverse la Asociația Vânătorilor din Argeș. De ce au dispărut iepurii de câmp

Sursă foto: Pixabay

Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi(AJVPS) se confruntă cu o situație controversată. Numărul unor specii  pe cale de dispariție . așa cum sunt iepurii de câmp, ar fi în realitate mai mic decât cel înscris în rapoarte oficiale, potrivit jurnaluldeargeș.ro. 

Controverse la Asociația Vânătorilor din Argeș. De ce au dispărut iepurii de câmp

 

Conducerea Asociației AJVPS este „acuzată” că, sub protecția unor funcționari de la Garda Forestieră Ploiești și de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, „a acoperit” scăderea dramatică a efectivelor de iepuri pe fondurile de vânătoare, conform unor surse citate de Jurnalul de Argeș.

Mai exact, pe fondul de vânătoare 44 Furduoești, reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale au numărat exemplarele de iepuri de câmp și erau de trei ori mai puțini decât cele menționate în actele oficiale.

„În cadrul dezbaterii publice organizate de ministerul de resort(n.r. Ministerul Mediului) la 17.05.2023, în legătură cu aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic, la care vânătoarea este permisă, pentru perioada 15 mai 2023 – 14 mai 2024, un participant a prezentat situația Fondului de vânătoare 44 Furduiești, „explicând motivul pentru care se supraevaluează efectivul de iepuri de câmp, precum și cum autoritățile ar fi trebuit să intuiască neregulile. Acesta a spus că pe Fondul de vânătoare 44 Furduiești mai sunt doar 300-400 de iepuri pe aproximativ 14.000 ha, adică de 3-4 ori mai puțin decât a evaluat AJVPS Argeș în primăvara anului 2023 și față de efectivul optim stabilit de MMAP. Cu toate acestea autoritățile nu au luat nicio măsură”, este un fragment din sesizarea al cărei autor nu a fost numit de Jurnalul de Argeș.

Cine gestionează fondurile de vânătoare. „ Criza iepurilor” de câmp

Sursă foto: Pixabay

Conform sursei ciatte, AJVPS Argeș are în gestiune mai multe fonduri de vânătoare din județ, în baza unor contracte de gestionare încheiate cu Garda Forestieră Ploiești (GF Ploiești) în calitate de reprezentant al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). Conducerea AJVPS Argeș a anegat, însă, toate acuzațiile și susține că „vânătoarea” implică reguli stricte și toate afirmațiile ONG-urilor sunt „aberații”.

Iepurele este una dintre cele mai importante specii de vânat și se estimează că numai în Europa se vânează anual peste cinci milioane de exemplare. Astfel, cotele de vânătoare pentru această specie sunt stabilite prin lege, anual.