Carnea care vine din afara ??rii nu e supus? analizelor în aceea?i m?sur? ca produc?ia local?. Inspectorii sanitar-veterinari se bazeaz? doar pe actele cu care produsele vin din ??rile de provenien?? ?i nu le mai controleaz? în laboratoarele proprii.
Nu exist? nicio expli ca?ie oficial? pentru care fic??eii congela?i de provenien?? brazilian? se vând cu 6-7 lei kilogramul, la jum?tate de pre? fa?? de produsele autohtone. Indirect îns?, autorit??ile recunosc c? anumite alimente din import ne pot afecta s?n?tatea. În timp ce produc?torii locali sunt obliga?i s? fac? lunar analize, exigen?ele scad când vine vorba de marfa din afar?, unde controlul se face doar la grani??. Marfa ajunge pe raft, fiind verificat? doar la ambalaj, adic? scrisul s? fie cite?, iar termenul de valabilitate s? nu fie dep??it.
- MARE GRIJ?! OTRAV? la 7 lei/kg pe rafturi. BOMBA vine tocmai din BRAZILIA
ANPC: „Pre?ul mic trage un semnal de alarm?” Înainte s? ajung? în magazine, toate produsele române?ti de origine animal? sunt verificate de inspectorii sanitar-veterinari înc? de la locul de producere, adic? în fabrici, dar ?i în unit??ile de procesare, ambalare ?i depozitare. Acest lucru e valabil doar pentru produc?torii ?i procesatorii autohtoni, care trebuie s? aib? ?i un program de autocontrol.
- Topul "mizeriilor" din mezeluri: piele, oase ?i tendoane
„Lunar, trimit probe la un laborator pentru a face dovada siguran?ei produselor”, spune Constantin Lupescu, directorul Direc?iei Sanitar Veterinare ?i pentru Siguran?a Alimentelor Bucure?ti. În plus, se fac ?i controale inopinate pentru produse la risc, în special la cele de origine animal?, iar dac? exist? suspiciuni, se recolteaz? probe. Lucrurile se complic? la marfa din import. „Inspectorii urm?resc doar dac? ce scrie în documentele înso?itoare se potrive?te cu ce e în camion. Pot desface marfa dac? au îndoieli. Pentru marfa congelat? nu se mai fac analize lunare, pentru c? aceste teste se fac în ??rile de provenien??, unde exist? ni?te standarde de calitate”, conchide directorul DSVSA Bucure?ti. Autoritatea Na?ional? pentru Protec?ia Consumatorului verific? doar informa?iile înscrise pe ambalaje.
- ?oc : produc?torii ne îndoap? cu ?ORICI. Adev?rul despre emulsia din piele, cea mai oribil? inven?ie a industriei c?rnii
„Au fost suspiciuni, anul trecut, c? ni?te loturi de carne congelat? din Brazilia au fost contaminate cu Salmonella, îns? analizele au infirmat acest lucru. Pre?ul foarte mic poate fi primul semn de alarm? c? ceva nu este în regul? cu produsul respectiv”, recunosc reprezentan?ii ANPC.
- Secretele r?zboiului comercial dintre g?ina românaesc? ?i puiul brazilian