Evenimentul Zilei > Justitie > Controalele de la IGPR și MAI în cazul polițistului mort la datorie n-au adus niciun rezultat
Controalele de la IGPR și MAI în cazul polițistului mort la datorie n-au adus niciun rezultat

Controalele de la IGPR și MAI în cazul polițistului mort la datorie n-au adus niciun rezultat

În timp ce la conducerea IPJ Timiș nu dă semene că ar avea de suportat urmări în urma controalelor care au scos la iveală grave vicii de procedură după moartea tragică a polițistului din Recaș, ucis la datorie, colegii reafirmă că nu îl vor uita niciodată. Ei i-au adus un nou omagiu lui Cristian Amariei, împușcat vara aceasta, în județul Timiș, în timpul unei misiuni în care încerca capturarea unui infrcator periculos.

Colegii polițistului Cristian Amariei au dezvelit o placă comemorativă cu chipul acestuia,  la intrarea în sediul Postului de Politie Recaș. Evenimentul a avut loc luni, când polițistul ar fi împlinit 43 de ani. Cristian Amariei, împușcat mortal în data de 2 iunie 2019, în timp ce încerca să captureze un infractor dat în urmărire internațională, Marcel Lepa, a fost înaintat la gradul de subinspector de Poliție post-mortem și a fost decorat cu Emblema de Onoare pentru merite deosebite în slujba comunității pe care a apărat-o cu propria viață. În urma lui a rămas o văduvă cu doi copii minori.

Trei anchete și un control

La două săptămâni de la tragedie, Poliția Timiș, Parchetul și Penitenciarul Timișoara desfășurau anchete care vizează moartea polițistului din Recaș, Cristian Amariei, dar și sinuciderea ucigașului său, inculpatul Marcel Lepa, în celulă, după ce a fost prins.

În aceeași perioadă, pe la Poliția Timiș a trecut, în control, Corpul de control al IGPR, care a verificat activitățile la nivelul Inspectoratului, dar și pe servicii în parte – Investigații Criminale, Ordine Public etc. Mai exact, s-a acordat atenție modului defectuos în care s- acționat pentru prinderea urmăritului internațional periculos Lepa, devenit ulterior criminal și sinucigaș.

Planul de acțiune pentru prinderea lui Lepa, scris 2 zile mai târziu și antedatat

Corpul de control al IGPR a fost extrem de discret dar a indentificat problemele majore în cadrul IPJ Timiș, probleme care au dus în final la moartea agentului de poliție din Recaș. Pe 26 iunie, concluziile anchetei efectuate de conducerea Poliției Române și recomandările aferente au ajuns la Timișoara, însă oficial, nici până acum nu s-a aflat ceva concret din cele transmise de superiorii din Capitală.

Unul dintre cei vizați de controlul de la București a fost șeful Serviciului Investigații criminale din cadrul IPJ Timis, comisar șef Florin Diacenco, cel care a întocmit un raport, la cererea IGPR, din care reies numeroase nereguli.

Evenimentul Zilei a intrat în posesia raportului întocmit de către șeful Serviciului Investigații Criminale, din care reiese modul lipsit de profesionalism în care s-a acționat înaintea și după moartea agentului Cristian Amariei. Concret, nu s-au respectat procedurile stabilite prin Legea 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, respectiv prin Ordinul M.A.I. 60/2010 privind organizarea și  executarea activităților de menținere a ordinii și siguranței publice.

Printre problemele identificate de Corpul de Control al IGPR a fost că planul de acțiune în baza căruia s-a acționat pentru prinderea lui Lepa s-a făcut la 2 zile după prinderea lui și antedatat. Dar și faptul că la mesajele date pe grupul WhatsApp al polițiștilor, nu a reacționat niciun șef în ziua de 2 iunie. Mai mult, polițiștii au plecat în urmărirea infractorului fără veste antiglonț.

Sindicalist: ”Nu s-a schimbat aproape nimic în bine cu privire la dotările polițiștilor”

”De la tragicul eveniment până în prezent nu s-a schimbat aproape nimic în bine cu privire la dotările polițiștilor. În proporție de 90% lacestea sunt la fel ca și la data în care colegul nostru a fost omorât. Cu privire la răspunderea factorilor de conducere vinovați de această tragedie ce trebuia stabilită de Corpul de Control al IGPR, s-a așternut liniștea. Nici până azi nu s-a transmis o informare oficială legată de vinovăția celor ce au organizat acțiunea de prindere a urmăritului general Lepa.

Probabil se mizează că a trecut timpul, lumea a uitat, iar opinia publică și mass-media și-au îndreptat atenția spre un alt caz cu un mai mare impact emoțional. Din pacate s-a întâmplat exact cum spuneam imediat după tragicul eveniment –  nimic bun nu s-a întâmplat pentru polițiști nici după moartea colegului Amariei Cristian, și este doar o chestiune de timp până ce va apărea un alt caz de acest gen”, a declarat, pentru EVZ, Cristian Danciu, vicepreședintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție.

Zilele acestea, sursele EVZ arată că totuși, ar fi existat anumite ”urmări” în urma controlului IGPR. Adjunctul șefului IPJ Timiș s-ar fi ales cu mustrare scrisă. La fel și șeful Serviciului Logistic al IPJ Timiș, cel care a ținut în depozit, luni de zile, vestele antiglonț, și nu le-a îmăpărțit oamneilor legii decât după ce a murit Amariei.