Controale ANPC înainte de Florii. Tone de pește, retrase de la vânzare

Cantități impresionante de pește au fost retrase de la vânzare de către inspectorii ANPC în urm a unor controale efectuate înainte de Florii la operatorii economici din mai multe județe ale țării. O fabrică de pește din Prahova, care efectuează procesarea înainte ca marfa să ajungă în magazinele din țară a fost închisă din cauza deficiențelor majore constatate de comisarii ANPC. Cea mai mare parte a peștelui provine din import, existând suspiciuni asupra termenului de valabilitate stabilit de furnizorii europeni.

Acțiunile de control au început, zilele trecute, la Constanța unde au fost verificați mai mulți operatori economici, sute de kilograme de pește fiind oprite de la vânzare pentru deficiențe majore. Măsura a fost luată și pentru stabilirea trasabilității mărfii. În consecință, ANPC a declanșat o acțiune la nivel național, care a vizat operatorii din domeniu, importatorii, procesatorii și distribuitorii, pentru a se verifica, atât modalitatea de transport cât și depozitarea, dar mai ales procesarea și reetichetarea peștelui. Directorul Direcției de Control al ANPC, Paul Anghel, împreună cu Horia Constantinescu, coordonatorul Corpului de Control al Președintelui ANPC, au efectuat controale în București și Prahova.

Tone de cantități de pește au fost scoase de la vânzare din cauza condițiile de depozitare, procedurilor periculoase, lipsa trasabilității produselor. “În acest fel s-a ajuns la o fabrică de pește, din Prahova, un loc în care peștele era procesat, unde deficiențele majore în etapele pregătirii acestuia pentru a fi vândut ne-au au condus la decizia de a opri temporar prestarea de servicii și de a retrage întreaga cantitate de pește. Sute de kilograme. Oprirea activității a fost decisă în primul rând pentru condițiile în care peștele era procesat, considerată de noi ca având potențial periculos pentru sănătatea umană”,  a declarat Horia Constantinescu. S-a mai constatat că peștele, care in toată țara provine în proporție de 90% din import, trece prin diverse procesări, care fac ca termenul stabilit de furnizorul european, să nu mai poata fi acceptat.