Contribuția la sănătate. Ce s-a modificat recent în Codul Fiscal și cum te afectează

Codul fiscal. Sursa: Arhiva EVZ

Ordonanța de Guvern 16/2022 prevede ample modificări la nivelul întregului Cod Fiscal românesc. Printre schimbări se numără și cele legate de contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), vizate fiind persoanele care obțin venituri din activități independente, inclusiv elevii și studenții.

Recent, Guvernul României a stabilit că persoanele care obțin venituri în urma unor activități independente, din drepturi de proprietate intelectuale, din chirii ori din activități agricole, dar nu exclusiv, sunt obligate să achite CASS-ul, începând cu veniturile din 2023, de la un plafon de șase salarii minime în sus, în condițiile în care, conform prevederilor actuale, plafonul este de 12 salarii minime.

Codul Fiscal, modificări privind obligațiile la plata CASS

Mai exact, cei care beneficiază de venituri de pe urma unor activități nesalariale, dar pentru care vor avea de achitat CASS, vor trebuie să aplice o cotă de 10% la trei plafoane, după cum urmează:

  • nivelul a șase salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între șase și 12 salarii minime brute pe ţară;
  • nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară - în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe ţară;
  • nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară - în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe ţară.

Cine este vizat de modificările la plata CASS

Încadrarea în plafonul anual de cel puțin șase, 12 sau 24 de salarii minime brute la nivel național se aplică celor care realizează venituri din activități independente, de pe urma unor drepturi de proprietate intelectuale, din asocierea cu o persoană juridică, din chirii, activități agricole, silvicultură și piscicultură, investiții și venituri din alte surse (prime de asigurări, câștiguri din partea societăților de asigurări, indemnizațiile lunare pentru limită de vârstă acordate demnitarilor, ș.a.).

Cei care realizează venituri ce depășesc plafoanele invocate, din activități nesalariale, au obligația de a depune o declarație referitoare la impozitul pe venit și la contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, dar nu mai târziu de 25 mai (inclusiv) a anului următor celui pentru care se stabilește contribuția datorată la bugetul de stat.

În caz contrar, anume dacă venitul realizat se încadrează în același plafon cu venitul estimat, atunci nu mai este nevoie de depunerea unei declarații unice privind veniturile de acest tip.

Schimbări privind plata CASS și pentru elevi și studenți

În cazul persoanelor fizice care obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din activități independente conforme unor contracte de activitate sportivă, din arendă ori din asocierea cu persoane juridice, plătitorii de venit trebuie să calculeze, să rețină, dar și să plătească CASS de la plafonul de șase salarii minime în sus, diferit de normele actuale, care prevăd un plafon de la 12 salarii în sus.

Din data de 18 iulie 2022 au fost propuse schimbări și în ce privește scutirea de la plata CASS în cazul elevilor și studenților, care până acum erau exceptați de la plata CASS. Conform noilor prevederi, elevii și studenții care au venituri salariale din activități independente datorează o contribuție, indiferent de plafonul veniturilor obținute. Înainte, aceștia aveau obligația de a achita CASS doar în cazul în care veniturile lor depășeau salariului de bază minim brut la nivel de țară, conform Avocatnet.ro.