Potrivit unui studiu efectuat de cercetătorul Institutului pentru Politici Sociale, Ekaterina Slobodeniuk a constatat că fiecare al treilea rus cu venituri peste nivelul de subzistență se considera sărac. Totodata, jumătate dintre oamenii săraci, din anumite motive, nu se consideră săraci. Astfel de paradoxuri au fost descoperite de experții Scolii Superioare de Economie (SSE) de la Moscova.
Din datele prezentate pentru 2016 de către Rosstat, reiese că aproximativ jumătate din populația țării are un venit pe cap de locuitor peste nivelul de subzistență, dar sub salariul mediu național, care este de circa 36.700 de ruble pe luna (636 dolari). Si, se pare că, acești cetățeni sunt în mare parte nemulțumiți de situația lor financiară.
Una din particularitățile naționale în Rusia este ca exista săraci inclusiv in categoria salariatilor, situatie explicata prin faptul ca, spre deosebire de țările dezvoltate, in Federația Rusă salariul minim pe economie este sub nivelul oficial care asigura supraviețuirea fiziologică.
În ianuarie-septembrie 2016, venituri sub minimul de subzistenta aveau 20,3 milioane de persoane, sau 13,9% din populația Rusiei. Minimul de subzistenta în întreaga țară a fost în al treilea trimestru din 2016 de circa 9,9 mii ruble (171 dolari).
Toți ceilalți cetățeni, care obtin venituri peste acest nivel, nu sunt considerati săraci în mod oficial. Dar cu greu ne putem imagina ca cineva cu salariul de 11.000 ruble pe lună se poate considera om asigurat, titrează timpul.md.