În ultima lună, prețurile apartamentelor au înregistrat creșteri în aproape întreaga țară, iar așa cum s-a întâmplat până acum, cele mai semnificative majorări au avut loc în centrul țării.
În luna iunie, prețul pe metru pătrat solicitat pentru apartamentele noi de vânzare a înregistrat o creștere de 2% față de aceeași perioadă a anului anterior. În același timp, prețul apartamentelor vechi a înregistrat o creștere medie de 3%, potrivit celor mai recente date de pe Storia.ro.
Cu cât au crescut prețurile apartamentelor, în marile orașe
În luna iunie, românii au vizualizat cu 5% mai multe pagini cu anunțuri de apartamente de vânzare față de aceeași perioadă a anului anterior, iar numărul de contactări a înregistrat o creștere de 1%.
București
În luna iunie, prețul solicitat pentru vânzarea unui apartament nou în București a fost de 1.490 euro/metru pătrat, înregistrând o scădere de 2% față de luna iunie a anului 2022 și de 3% față de luna anterioară.
În ceea ce privește apartamentele vechi, prețul mediu de cerere pe metru pătrat a fost de 1.611 euro, menținându-se aproximativ la același nivel ca în luna mai și în luna iunie a anului 2022.
Cluj-Napoca
În luna iunie, prețul de cerere pentru un apartament nou din Cluj-Napoca a fost de 2.488 euro/metru pătrat, menținându-se la un nivel similar cu luna anterioară. Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, prețul a înregistrat o creștere de 5%.
În schimb, apartamentele vechi au avut un preț mai scăzut, cu o cerere de 2.398 euro/metru pătrat, înregistrând o creștere de 7% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Iași
În Iași, prețul de cerere pe metru pătrat al apartamentelor noi a înregistrat o creștere medie de 4% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, atingând valoarea de 1.412 euro.
În același timp, pentru apartamentele vechi, prețul de cerere a atins 1.418 euro/metru pătrat, înregistrând o creștere de 9% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Timișoara
În Timișoara, prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a fost de 1.499 euro, înregistrând o creștere de 3% față de aceeași lună a anului trecut. În ceea ce privește apartamentele vechi, prețul mediu de cerere a fost de 1.429 euro/metru pătrat, înregistrând o creștere de 2% față de aceeași lună a anului trecut.
Brașov
În luna iunie, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Brașov a înregistrat o creștere de 11% față de aceeași lună a anului trecut, ajungând la valoarea de 1.940 euro/metru pătrat.
De asemenea, prețurile apartamentelor vechi au înregistrat o creștere de 5% față de anul anterior, având în iunie un preț mediu de cerere de 1.587 euro/metru pătrat.
Sibiu
În luna iunie, prețul mediu de cerere al apartamentelor noi a înregistrat o scădere de 2% față de aceeași perioadă a anului trecut, atingând valoarea de 1.262 euro/metru pătrat. În contrast, apartamentele vechi din Sibiu au avut un preț de cerere mai ridicat, fiind listate cu un preț mediu de 1.455 euro/metru pătrat pe platformă.
Constanța
Apartamentele noi din Constanța au înregistrat, în iunie, un preț de cerere de 1.719 euro/metru pătrat, reflectând o creștere de 9% față de aceeași lună a anului trecut. În același timp, prețul mediu al apartamentelor vechi a atins valoarea de 1.541 euro/metru pătrat, înregistrând o creștere de 6% față de luna iunie a anului 2022.
Oradea
În luna iunie, prețul mediu de cerere pe metru pătrat pentru apartamentele noi din Oradea a fost de 1.508 euro, în timp ce apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 1.328 euro/metru pătrat, înregistrând o creștere de 7% față de aceeași lună a anului trecut.
Craiova
Prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Craiova a fost în luna iunie de 1.485 euro/metru pătrat, în timp ce prețul de cerere pentru apartamentele vechi a fost de 1.456 euro/metru pătrat, înregistrând o creștere de 4% față de luna iunie a anului 2022.
Analiza a fost efectuată de platforma de imobiliare Storia.ro, dezvoltată de OLX, în cadrul inițiativei „Drumul inteligent spre acasă”. Scopul acestei inițiative este de a sprijini cumpărătorii, chiriașii, proprietarii, agenții și dezvoltatorii în luarea deciziilor corecte și informate, prin furnizarea de informații transparente și relevante.