Autostrada demolată

În octombrie 2015, CNADNR a dispus demolarea şi refacerea secţiunii km 60 + 600 al Lotului 3, din Autostrada Sibiu  – Orăștie, constructorul fiind firma Salini Impregilo. 

Specialiştii CNADNR au constatat calitatea necorespunzătoare a pământului de fundare.

"În urma măsurătorilor de capacitate portantă realizate de către CESTRIN în data de 23.09.2015 cu echipamentul PRIMA 100, au rezultat valori de 16MPa (megapascal – n. r.), 25MPa, 56MPa, sub valoarea optimă de 80MPa, ceea ce conduce la lipsa capacităţii portante, deci terenul de fundare nu este corespunzător", se menţiona în raport. 

În document se atrage atenţia asupra faptului că măsurătorile au fost realizate în zona în care în data de 22.09.2015 s-a realizat extraescavaţia şi unde s-a observat prezenţa unui strat de peste 6 metri de argilă contractilă. 

Conform sursei citate, constructorul avea obligaţia pregătirii corespunzătoare a terenului de fundare, prin procedee de stabilizare cu lianţi hidraulici, acest lucru neregăsindu-se în straturile decopertate. 

În noiembrie, CNADNR deopunea deja plângere penală împotriva constructorului. 

În legătură cu acest caz, Narcis Neaga, fostul director general al CNADNR a fost audiat de către Direcția Națională Anticorupție. Neaga a fost pus sub control judiciar.