Contractul CE Oltenia cu OMV, păgubos pentru România. Dan Andronic: „Va fi reziliat de Virgil Popescu”

OMV Sursa: Dreamstime.com

Jurnalistul Dan Andronic a declarat că un contract de mai multe sute de milioane de euro, păgubos pentru România, încheiat de Complexul Energetic Oltenia cu OMV, va fi reziliat în curând.

Potrivit ziaristului Dan Andronic, acest contract va fi reziliat chiar de ministrul Energiei, Virgil Popescu, motivul fiind că este unul care va aduce prejudicii financiare imense părții române.

”Din informațiile mele, acest contract, al Complexului cu OMV Petrom, va fi reziliat de Virgil Popescu. Motivele sunt multe, este un contract păgubos pentru compania de stat”, a spus Dan Andronic la Antena 3 CNN.

Contractul păgubos încheiat de CE Oltenia

Din datele oficiale, rezultă faptul că CE Oltenia a încheiat un contract, în valoare de 400 de milioane de euro, cu austriecii de la OMV, pentru a fi construite patru parcuri fotovoltaice, de mari dimensiuni.

Pentru a semna acest contract, cei de la Complexul Energetic Oltenia au lucrat cu o firmă de consultanță, unde fostul ministru tehnocrat al Energiei, din Guvernul Cioloș, Vlad Georgescu, deține acțiuni.

Cum s-a ajuns la această afacere, este foarte simplu, și trebuie urmărite doar documentele. Pentru a desemna partenerul strategic, cu care CE Oltenia trebuia să semneze contractul pentru cele patru parcuri fotovoltaice, a fost organizată o licitație.

La aceasta s-a prezentat doar o singură firmă, și anume Pricewaterhouse Coopers Management Consultans SRL. Mai departe Pricewaterhouse Coopers, susțin sursele Antena 3, a subcontractat chestiunea alegerii partenerului strategic către Global Industrial SRL.

Alte contracte suspecte la CE Oltenia

În luna mai 2022, cei de la CE Oltenia semnează un alt contract de consultanță, pentru construirea parcurilor fotovoltaice pe depozitele de zgură și cenușă ale termocentralelor din dotare.

Firma din Danemarca Romboll a fost cea care a semnat contractul cu CE Oltenia, pentru suma de șapte milioane de euro.

Din documentele existente mai rezultă faptul că din această afacere, CE Oltenia va pierde și sume foarte mari de bani, după ce profitul obținut de pe urma vânzării energiei electrice obținute de la cele patru parcuri fotovoltaice, va fi împărțit în două, câte 50 la sută pentru fiecare partener.

Sursele noastre spun că inițial CE Oltenia își dorea 70 la sută din profit dar a trebuit să renunțe la idee.

Ciucă cere verificarea contractelor CE Oltenia

Pentru că are cu siguranță alte informații, premierul României, Nicolae Ciucă a solicitat, vineri, 27 ianuarie 2023, ca toate contractele semnate de CE Oltenia să fie verificate.

”Doresc și dispun ca toate contractele de achiziție de la Complexul Energetic Oltenia să fie verificate”, a precizat premierul României.