Contractele RCA. Toate detalile despre schimbările intrate în vigoare

Asigurare RCA. Sursa foto: Arhiva EVZ

Contractele RCA au primit oficial o prelungire a termenului maxim în care acestea pot deveni valabile. Această măsură are ca scop simplificarea procesului de încheiere a contractelor și să răspundă la o cerere din ce în ce mai mare pentru polițe pe piață.

Contractele RCA au suferit recent o modificare oficială, prelungindu-se termenul maxim în care acestea pot intra în vigoare de la 30 la 60 de zile de la încheierea lor.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a stabilit asta prin Norma 28/2023, act normativ publicat azi în Monitorul Oficial, modificarea Normei 20/2017 privind asigurările auto din România.

Contractele RCA. Termenul maxim de intrare în vigoare se prelungește

Autoritatea justifică această schimbare prin aceea că „permite în primul rând asiguraților posibilitatea încheierii din timp a contractelor RCA, dar și asigurătorilor RCA să încheie contracte RCA într-un termen suficient de lung, astfel încât să poată fi absorbită la nivel de piață o eventuală cerere ridicată de încheiere a contractelor RCA”.

Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) poate fi achiziționată în orice moment prin intermediul unui asigurator autorizat de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Este obligatorie pentru a putea circula legal pe drumurile publice și trebuie plătită chiar și atunci când vehiculul nu este utilizat.

Asigurare RCA. Sursa: Arhiva EVZ

Noutățile RCA ce se aplică din 2023

Formularul de constatare amiabilă de accident, esențial în cazul asigurărilor RCA, poate fi acum completat și electronic. Aceasta înlocuiește versiunea pe hârtie care era utilizată până recent.

Pentru a încheia electronic un proces de constatare amiabilă, șoferii au posibilitatea de a utiliza o aplicație gratuită numită „Amiabila”. E dezvoltată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.

Posibilitatea de a emite polițe RCA valabile exclusiv pe teritoriul României a fost eliminată. S-a întrerupt astfel practica care, în trecut, permitea unor proprietari de vehicule să obțină costuri mai reduse pentru asigurarea mașinii.

În consecință, polițele RCA pot fi emise acum cu valabilitate pe teritoriul mai multor țări, nu doar în România.

De asemenea, pentru a stabili corect compensația pentru vătămarea integrității corporale sau a sănătății persoanelor implicate într-un accident rutier în cazul acordurilor amiabile, se utilizează acum un mod de calcul precis.

Punctajul traumatologic este determinat la solicitarea persoanei prejudiciate, a asigurătorului sau a autorităților relevante, prin intermediul experților medici evaluatori. Acești specialiști efectuează o evaluare clinică a persoanelor afectate de accidentul rutier pentru a stabili corect punctajul traumatologic.