Contracte pe bani publici: nu doar pădurile se fură în România. Ci și împăduririle

Contracte pe bani publici: nu doar pădurile se fură în România. Ci și împăduririle

În timp ce lupta împotriva defrișărilor ilegale acaparează atenția publică, la contractele de reîmpădurire a terenurilor degradate sunt abonați doar ”oamenii sistemului”. Cel mai bun exemplu în acest sens este cel al lucrărilor de împădurire din sudul țării.

Dan Popescu, fost secretat de stat și consilier în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, şi Nicu Marcu, încă parlamentar independent și fost director economic al Romsilva, sunt două dintre numele cheie în ceea ce privește contractele de reîmpădurire a terenurilor degradate din sudul țării. La vedere, prin intermediul Sistemului electronic al achizițiilor publice, firme din anturajul celor doi câștigă pe bandă rulantă contracte de reîmpădurire.

Clasic: noi plantăm, noi verificăm, noi încasăm

Levant SRL este numele societății controlată soții Vasilica și Dan Popescu. În primăvara lui 2008, firma fostului consilier al Ministerului Mediu este declarată câștigătoare a unui contract de 11 milioane de lei, fără TVA, pentru lucrări de împădurire a peste 580 de ha din zona localității Dăneți. Lucrările au fost licitate de Garda Forestieră Râmnicu-Vâlcea (fosta ITRSV), iar alături de firma soților Popescu au mai participat la acest contract – în asociere – alte trei firme din Craiova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar succesul afacerilor familiei Popescu în zona împăduririlor nu se oprește aici. Potrivit datelor de pe SEAP, în aceeași zi de 30 aprilie 2008 a mai fost semnat un contract, cu numărul 12, pentru suma de opt milioane de lei, tot fără TVA. Obiectul acestui contract îl reprezentau ”Lucrări de execuţie perimetru de ameliorare Cuculeanu nr. 3 - Mârşani". La fel ca și primul contract, termenul de execuție este de cinci ani, iar firmele angajate să execute aceste lucrări sunt SC Ekhol Troust SA, SC Ecolprest SRL (ambele din Craiova) și SC Xilem 2005 SRL, din Timiș. Prima firmă, Ekhol Troust, l-a avut pe Dan Popescu acționar cu 10% în perioada de dinainte ca acesta să fie consilier în Ministerul Mediului. Iar cea de-a doua firmă din asociere, Ecolprest SRL, l-a avut drept patron pe Costinel Ciorâia, un apropiat al fostului consilier din Ministerul Mediului.

Cel puțin ”interesant” este faptul că cele 395 de ha de teren care fac obiectul contractului de opt milioane de lei sunt parte a Ocolului Silvic denumit ”Renașterea Pădurii Mîrșani”. Iar la ”butoanele” acestui ocol se află nimeni altul decât Dan Popescu, care potrivit CV-ului său a condus acest ocol în perioada 2013 - 2014. Iar pentru ca lista să fie completă, același Dan Popescu – după cum scrie și în CV-ul său – a fost expertul tehnic responsabil de verificarea proiectelor de reîmpădurire și în Dăneți, acolo unde Levantul SRL, adică firma sa, a participat la lucrări de împădurire de 11 milioane de lei.

Firma finului

Numele deputatului Nicu Marcu apare în schema contractelor de reîmpădurire din sudul țării legat de societatea Green Garden SRL. În acte, firma este deținută de un șef de ocol, dar administrată de Florin Dumitru, care are și calitatea de fin al deputatului Nicu Marcu. Iar SC Green Garden SRL este semnatara contractului de ”reconstrucție ecologică” a pădurilor de pe o suprafață de aproximativ 100 de ha din zona comunei Ostroveni (județul Dolj). Contractul a fost semnat în vara anului 2012, firma Green Garden fiind asociată cu Radflor Prod SRL, din Craiova.

La Dăbuleni nu se fac bani numai din pepeni

În ”lista” firmelor agreate pentru lucrările de împădurire din sudul țării pare să fie și SC LVM SRL, din  Amărăştii de Jos (județul Dolj). Firma este controlată de Ion-Liviu Moanţă, cunoscut drept un apropiat al fostului consilier Dan Popescu. În aprilie 2010, firma lui Moanță a semnat un contract în valoare de peste 2,25 de milioane lei, fără TVA, pentru ”Lucrări de împădurire şi întreţinere a plantaţiilor la Ocolul Silvic Dăbuleni”. Deși aveau termen de finalizare de cinci ani, lucrările din contract nu au fost recepționate nici în ziua de astăzi. Cu toate acestea, firma ”apropiatului” câștigă în continuare contracte cu același obiect, contracte scoase la licitație de Direcția Silvică Dolj. Astfel, potrivit datelor de pe SEAP, SC LVM SRL a mai semnat în chiar ultima zi lucrătoare a anului 2015 un nou contract pentru împăduriri la Dăbuleni, în valoare de 137.000 de lei. Iar în ianuarie anul acesta, tot SC LVM SRL a mai semnat un contract de 360.000 de lei, fără TVA, pentru împăduriri în zona ocolului silvic Sadova.